Touchscreen u automobilu opasniji od vožnje pod dejstvom alkohola?

Agencije
Touchscreen u automobilu opasniji od vožnje pod dejstvom alkohola?

Korišćenje ekrana osetljivog na dodir u automobilu znatno produžava vreme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji, pokazuje najnovija studija.

Tehnološka unapređenja u savremenim automobila značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju bezbjednosti saobraćaja. Sistemi poput onih koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, ili detektuju pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, sprečavaju mnoge potencijalne nesreće i čuvaju živote učesnika u saobraćaju.

Ipak, postoje i one nove tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu činiti opasnijom nego inače. U najnovijoj studiji koju je objavila britanska organizacija za bezbjednost na putevima IAM Roadmart, navodi se da sistemi Apple CarPlay i Android Auto, koji služe za povezivanje smartfon uređaja sa multimedijalnim sistemima automobila, kada se koriste u vožnji mogu biti znatno opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Naime, kako se tvrdi u toj studiji, vrijeme reakcije vozača - koji koristi touchscreen u vožnji - na nepredviđene okolnosti u saobraćaju, znatno je duže nego vrijeme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama (ispod zakonom propisanog ograničenja).

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen (Android Auto i Apple CarPlay sisteme) sporija za 53 do 57 odsto od normalne.

Poređenja radi, kod vozača koji je na zakonskoj granici kada je riječ o koncentraciji alkohola u krvi, vrijeme reakcije je za 12% sporije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana