Tojota saopštila da je lider globalne prodaje automobila treću godinu zaredom

Tanjug
Foto: Toyota

TOKIO-Japanski proizvođač automobila Tojota saopštio je danas da je zabilježio najveću globalnu prodaju vozila u 2022, treću godinu zaredom.

    Na ovaj način vozila marke Tojota nadmašila su njemački Folksvagen, pošto je japanski proizvođač uspio da ublaži uticaj nestašice čipova, prenosi japanska agencija Kjodo.

    Tojota je prošle godine prodala oko 10,48 miliona vozila širom svijeta, uključujući ona koje su proizveli Daihatsu Motor Co, proizvođač mini-vozila i  grupa Hino Motors Ltd, proizvođač kamiona, što je za 0,1 odsto manje nego godinu dana ranije.

    Japanski automobilski gigant saopštio je da je njegova globalna proizvodnja porasla za 5,3 odsto na 10,61 milion vozila, pošto su poboljšane proizvodne mogućnosti u Sjevernoj Americi i Aziji pomogle da se ograniči negativan uticaj pandemije korona virusa i nestašice dijelova. 

    Iako je globalna prodaja automobila opala prvi put u dve godine, obim je bio daleko ispred rivala Folksvagena, kojem je prodaja pala za 7 odsto u 2022. na 8,26 miliona vozila, zbog prekida lanca snabdijevanja.

    Takođe, pogođen nestašicom dijelova, svjetska proizvodnja Honde Motor Co. opala je za 6,4 odsto na 3,87 miliona automobila, dok je Nisan Motor Co. pala za 9,4 odsto na 3,25 miliona.

    „Naš cilj nije samo da postanemo vrh u obimu prodaje. Nastavićemo da težimo da budemo kompanija kojoj se veruje u svakom regionu“, rekao je zvaničnik Tojote.

    Domaća proizvodnja Tojota vozila smanjena je za 7,7 odsto na 2,66 miliona vozila, što je najniži nivo od 1976. godine, na šta je značajno uticala nestašica delova, dok je domaća prodaja pala za 12,7 odsto na 1,29 miliona. 

    Proizvodnja automobila u inostranstvu porasla je 11,7 odsto na rekordnih 6,38 miliona, dok je prodaja van Japana porasla za 1,7 odsto na 8,28 miliona, zahvaljujući solidnoj potražnji u Aziji.

    Kjodo podsjeća da je Tojota prošle nedelje objavila da se predsjednik i izvršni direktor kompanije Akio Tojoda povlači sa funkcije 1. aprila i da će ga zamijeniti sadašnji direktor brendiranja Kođi Sato.

    Tojoda će postati novi predsjednik odbora kompanije, dok će dosadašnji predsjednik Takeši Učijamada nastaviti da bude član odbora.

    Sato, koji je više od decenije mlađi od Tojode, uzdignut je na čelnu poziciju u trenutku kada se kompanija suočava sa nekoliko izazova,

uključujući proširenje prodaje ekoloških vozila i postizanje ciljeva smanjenja emisije ugljenika. 

Grupa je 2022. godine prodala oko 2,73 miliona hibridnih, električnih vozila i vozila na gorivne ćelije, što je 4 odsto više nego prethodne godine. 

    Prodaja električnih vozila japanskog proizvođača porasla je za 69,8 odsto, ali je sa prodatih 24.466 vozila i dalje iza kompanije Tesla, koja je zabeležila prodaju od 1,31 milion, kao i njemačkog proizvođača Folksvagena koji je prodao oko 570.000 električnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana