Tojota proizvela autonomnu Supru koja može samostalno driftati VIDEO

Kliks
Tojota proizvela autonomnu Supru koja može samostalno driftati VIDEO

Kompanija Tojota je u saradnji s Univerzitetom Stenford razvila autonomnu verziju modela Supra koja može samostalno driftati.

Prototip je poseban po tome što je to zapravo autonomni automobil koji potpuno samostalno može driftati. Napravljen je kako bi pomogao Tojoti da razvije sofisticirane algoritme za kontrolu koji povećavaju vozačke sposobnosti ljudi i unapređuju njihovu sigurnost.

Na projektu zajednički rade Toyota Research Institute (TRI) i Dynamic Design Lab laboratorija pri Univerzitetu Stenford. TRI ističe da se većina saobraćajnih nesreća događa u svakodnevnim situacijama, u drugim situacijama vozači možda trebaju napraviti manevre koji će približiti vozilo do granica ili ponekad preko granica upravljivosti.

Automobil koji može kontrolisano proklizavati s malo ili nikako ljudske intervencije može pomoći vozaču kada "mora izvršiti manevre koji su izvan njegovih mogućnosti" kako bi se izbjegao sudar. U ovom slučaju, sistem bi kontrolisao proklizavanje do kojeg je došlo zbog naglog pokušaja izbjegavanja ili loših uvjeta na cesti.

Kada bude dostupna, tehnologija će postati još jedan izuzetno koristan pomoćni sistem za vozača.

Iz Tojote poručuju da sigurnosnu tehnologiju namjeravaju dijeliti sa svima kako bi se što više koristila na cestama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana