"Tojota" prodala 10 miliona "land kruzera"

Agencije
"Tojota" prodala 10 miliona "land kruzera"

"Tojota" je krajem avgusta obilježila impresivan prodajni rezultat svog najstarijeg modela u gami.

Legendarni terenac, jedan od najčuvenijih "of-roud" automobila na svijetu, pojavio se na tržištu 1. avgusta 1951. godine pod oznakom "tojota džip BJ". Ovaj model se u početku prodavao uglavnom japanskim kupcima, a tek se 100-ak vozila godišnje izvozilo na druga tržišta.

Dolaskom modela "serije 20", 1955. godine, počinje masovniji izvoz "Tojotinog" terenca, da bi već do 1965. japanski proizvođač godišnje izvozio više od 10.000 automobila u zemlje širom svijeta.

"Tojota" danas prodaje "land kruzer" u 170 zemalja, a globalna godišnje prodaja dostiže oko 400.000 primjeraka.

Zahvaljujući sada već legendarnoj izdržljivosti i pouzdanosti, "land kruzer" je pomogao japanskom proizvođaču da izgradi svoju reputaciju širom svijeta. U "Tojoti" ističu da se i dan-danas, nakon pola vijeka eksploatacije, u upotrebi nalazi veliki broj vozila čuvene "land kruzer serije 40".

"Land kruzer serije 40" lansiran je 1960, a u ponudi su bile četiri verzije sa različitim međuosovinskim rastojanjem, što je omogućavalo veliki broj karoserijskih opcija i nadogradnji - od pik-ap varijanti sa jednim redom sjedišta, do klasičnih vozila sa tvrdim krovom i tri reda sjedišta.

Proizvodnja ove generacije okončana je u Japanu 1986. godine, ali je "serija 40" nastavila da se izrađuje sve do 2001. u brazilskoj fabrici, pod oznakom "tojota bandeirante" (ili "serija 50").

"Serija 70" predstavljena je 1984. godine u dvije osnovne varijante - "hevi djuti (kao radno terensko vozilo) i "lajt djuti" (putnička verzija).

"Tojota" je 1996. na tržište izbacila "seriju 90", sa kojom je "land kruzer" postao znatno moderniji automobil, a broj varijanti je bio svedeniji i u suštini se sastojao od verzije sa troja i petora vrata. Uprkos modernizaciji, "land kruzer" je zadržao reputaciju pouzdanog i izdržljivog terenaca i u 21. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana