“Tesla” povlači 285.000 vozila sa kineskog tržišta

Srna
“Tesla” povlači 285.000 vozila sa kineskog tržišta

PEKING - Američka kompanija za proizvodnju električnih automobila “Tesla” povući će više od 285.000 vozila sa kineskog tržišta, nakon što su otkriveni problemi na programu automatskog upravljanja koji bi mogli dovesti do saobraćajnih nezgoda, saopštila je kineska Državna uprava za regulisanje tržišta.

U saopštenju se navodi da će “Tesla” stupiti u kontakt sa ugroženim korisnicima kako bi besplatno nadogradili program u njihovim automobilima na daljinu, uz napomenu da bi do greške moglo doći na uvezenim i domaćim vozilima “model tri” i “model ipsilon”.

“Plan za povlačenje iz prodaje predat je Državnoj upravi za regulisanje tržišta i odlučeno je da se od danas pomenuta vozila povuku iz prodaje”, ističe se u saopštenju.

Iz agencije navode da bi zbog problema sa sistemom za kontrolu upravljanja vozači mogli greškom da aktiviraju autonomno upravljanje, što bi dovelo do naglog ubrzanja kretanja vozila i, u ekstremnim slučajevima, do sudara, javlja AFP.

Kompanija “Tesla” tvrdi da je pomenuta kontrola, koja usklađuje brzinu sa ostatkom saobraćaja, ključni dio funkcije za autonomno upravljanje u električnim vozilima.

“Teslini” automobili vrlo su popularni u Kini, gdje se prodaje svako četvrto vozilo te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana