Tesla gotovo udvostručio proizvodnju u 2021, prodato skoro milion vozila

BBC
Foto: tesla.com

​Američki proizvođač električnih automobila imao je izuzetno uspješnu 2021, a u toj kompaniji očekuju odlične prodajne rezultate i u ovoj godini. Prodaja Tesla vozila porašće za više od 50 odsto u 2022. u poređenju sa prošlom godinom uprkos problemima u lancu snabdijevanja, rekao je izvršni direktor kompanije Ilon Mask.

Američki proizvođač električnih automobila prijavio je rekordnih 5,5 milijardi dolara profita prošle godine

Zarada je porasla za 71 odsto na 53,8 milijardi dolara u 2021. godini, a kupcima je isporučeno nešto više od 936.000 vozila, prenosi BBC.

Kompanija je upozorila da će se rast usporiti, jer problemi u lancu snabdijevanja koji utiču na proizvodnju automobila i dalje ograničavaju njen proizvodni kapacitet.

Mask je rekao da je 2021. godina bila "probna godina za Teslu i za električna vozila uopšte". On je istakao da se kompanija borila, kao i sve druge, sa izazovima u lancu snabdijevanja, ali da je uprkos tome prošle godine uvećala proizvodnju za skoro 90 odsto.

Kompanija je navela da je lanac snabdijevanja "glavni ograničavajući faktor" rasta, kao i da će vjerovatno to nastaviti i tokom 2022. godine.

Proizvođači automobila širom svijeta bore se sa nedostatkom mikročipova, među ostalim problemima u proizvodnji i lancu snabdevanja, iako se smatra da Tesla radi bolje od većine.

Tesla koristi čipove koji su manje rijetki i brzo očitavaju softver, dok konkurenti usporavaju proizvodnju.

Američka kompanija, koja je počela da proizvodi električne automobile u Kaliforniji, sada ima fabrike u Kini i u Teksasu, dok je u toku izgradnja još jedne u Berlinu. Takođe, kompanija planira da ove godine otvori dvije fabrike mikročipova i drugih dijelova, kao i novih baterija.

Mask je rekao da Tesla razmatra otvaranje još fabrika u budućnosti. Analitičari navode da je Tesla mogla da proizvede do 20 odsto vozila više u posljednjem kvartalu 2021. godine da nije bilo problema u snabdijevanju.

Oni takođe ocjenjuju da je povećana isporuka u kombinaciji sa "impresivnom zaradom" kompanije pokazatelj snažnog rasta potražnje za električnim automobilima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana