Subaru okončao proizvodnju sportskog modela BRZ, stiže nasljednik

G.S.
Subaru okončao proizvodnju sportskog modela BRZ, stiže nasljednik

Kompanija Subaru je saopćila da više ne prima narudžbe za svoj BRZ sportski kupe.

Subaru je proizvodio BRZ duže od osam godina, ali je tome došao kraj. Oni koji žele kupiti ovaj automobil moći će to učiniti do isteka postojećih zaliha u salonima, ali specijalne konfiguracije neće biti moguće.

Ova informacija vjerovatno znači i kraj za proizvodnju gotovo identičnog Tojotinog modela GT86 koji se proizvodio na istoj proizvodnoj traci u Subaruovoj fabrici u Gunmi u Japanu. Ipak, na Toyotinoj japanskoj internet stranici su narudžbe još uvijek moguće.

Nasljednik dva modela se očekuje sljedeće godine, što znači da Subaru i Tojota nastavljaju svoju saradnju. Taj automobil će pokretati 2,4-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 252 KS i koji Subaru koristi na američkom tržištu.

Toyota će novi model prodavati uz GR Supru i GR86, dok ime Subaruove verzije zasad nije poznato.

Dvojac će biti baziran na potpuno novoj platformi koja mijenja dosad korištenu Subaruovu platformu. Neki izvori tvrde da će to biti Tojotina TNGA platforma jer podržava pogon na stražnjim točkovima.

Očekuje se i značajno osvježenje dizajna, kao i poboljšanje unutrašnjosti uključujući materijale i infotainment sistem. Također, moguće je da će biti više prostora za noge putnika na stražnjim sjedištima kako bi se unaprijedila praktičnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana