Sportsko srce u novom ruhu: Debitovao Cupra Leon

Agencije
Sportsko srce u novom ruhu: Debitovao Cupra Leon

Sportska varijanta novog Seat Leon imaće svjetsku premijeru početkom marta na ženevskom sajmu automobila.

Visokoperformansni Leon od ove generacije proizvodiće se pod amblemom brenda Cupra, poput sportske verzije modela Ateca, a dostupan je u hečbek i karavan opciji.

Automobil je baziran na standardnoj verziji novog Leon, koji je predstavljen prije nepunih mjesec dana.

Od regularne varijante španskog kompaktnog automobila razlikuje se po nekim stilskim detaljima, kao što su drugačija prednja maska i veći otvori za vazduh u braniku.

Tu su još i specijalno dizajnirane alu-felge i sportski aerodinamički dodaci na pragovima, dok se pozadi ističu dva para izduvnih cijevi koje izviruju iz dufuzora na donjem dijelu branika.

Zaštitni znak Cupre Leon su detalji u boji bronze, koji osim amblema brenda ukrašavaju i točkove automobila, ali i završetke izduva.

Sportski elementi uočljivi su i u unutrašnjosti automobila, prije svega na "zasječenom" volanu, papučicama nožnih komandi i sjedištima, dok detalji od aluminijuma i kože doprinose premijum ambijentu.

Motiv bronzane boje vidljiv je na više mjesta, uključujući okvire ventilacionih otvora, ukrasne detalje na upravljaču i štep na rukohvatima i volanu.

Kokpitom dominiraju dva digitalna ekrana. Digitalna instrument tabla ima dijagonalu od 10,25 inča, a ekran multimedijalnog sistema 10 inča.

Pored glasovnih komandi, na raspolaganju su i Android Auto i Apple CarPlay funkcije za povezivanje s mobilnim telefonom.

Ispod haube je 2.0 TSI turbo-benzinac, dostupan u tri verzije snage.

Bazični proizvodi 245 KS i 370 Nm, srednji raspolaže sa 300 KS i 400 Nm, a top verzija rezervisana je samo za karavan varijantu i isporučuje 310 KS i takođe 400 Nm.

Motori su povezani s automatizovanim mjenjačem sa duplim kvačilom. Snaga se kod prve dvije verzije šalje na prednje točkove, dok je pogon na sva četiri točka rezervisan za najjaču varijantu, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.

Velika novina je da će novi Cupra Leon moći da se naruči i u "plug-in" hibridnoj opciji koju sačinjavaju 1.4 TSI motor, elektromotor i baterija kapaciteta 13 kWh. Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 245 KS (180 kW), a maksimalni obrtni moment 400 Nm.

Ovaj model će moći da se vozi i samo uz pomoć električne energije, a u tom slučaju sa punom baterijom auto može da pređe do 60 km.

Cupra Leon će biti izložen pred publikom predstojećeg Sajma automobila u Ženevi, a u prodajne salone stiže kasnije tokom godine, kada će biti poznate i cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana