Škoda Kodiaq 4x4 – XL krstarica

GS
Škoda Kodiaq 4x4 – XL krstarica

Posljednjih godina, mnogo modela različitih proizvođača našlo se u kategoriji koja se popularno naziva SUV.

Nabrajanje bez spiska sigurno će dovesti do toga da se poneki i zaboravi, ali Škodin Kodiaq najvjerovatnije neće biti među njima.

Na tržištu je oko tri godine, ali je svojom pojavom, a prije svega odnosom cijene i kvaliteta za kategoriju u kojoj se nalazi, zaslužio da se gotovo uvek nađe na skraćenoj listi onih kojima je ovakvo vozilo potrebno, a ujedno i onih koji cijene svoj novac.

Kodialj je najveći SUV u Škodinoj porodici i, kako se nalazi na dobro poznatoj MQB modularnoj platformi Volksvagen grupe, gene dijeli sa Tiguanom i Seat Taracom ali je od njih neznatno veći.

Osim u brojevima, on zaista tako i izgleda uživo, sa masivnom maskom i širokim svjetlosnim grupama koje su, kad su se pojavile, označile dizajnerski pravac kojim su krenuli i svi ostali automobili u Škodinom portfoliju.

O nekakvim posebnim dizajnerskim crtama ne može da se govori s obzirom da su linije Kodiaqa oštre i čiste, onako kako nalaže Volksvagenova korporativna vizija, a osim svjetlosnih grupa napred tu su i “oštra” stop svetla pozadi, prepoznatljive linije.

Ipak, crte “lica” nisu nešto što je presudno u izboru Kodiaqa. Veliki “čeh” je za čak 21 centimetar duži od bratskog Tiguana, što je nedavno natjeralo matičnu kuću da na tržište izbaci i produženi Tiguan Ellspejs, koji ima tačno 4,7 metara - koliko i Kodialj.

Prodaja je, ipak, pokazala da Škodin model ne ugrožava prodaju Tiguana, ali pojavljivanje XL verzije možda je pravi pokazatelj koliko su Česi uradili dobar posao.

Isto može da se kaže i za kabinu. U njoj je mnogo detalja koji asociraju na Volksvagen grupu, a znak u sredini obruča upravljača je tu da vas s vremena na vrijeme podsjeti u kojem automobilu se nalazite.

Posebno kad je riječ o bolje opremljenim primjercima, kao onaj što je bio na našem testu, gdje postaje potpuno jasno da Škoda više ni u čemu ne zaostaje za rivalima koji prodaju skuplje modele.

Sam ulazak u Kodiaq je upečatljiv.

Sjedište u visini kukova osobe prosječne visine omogućava da se u kabinu lako smjeste svi, sa dobrim pregledom imajući u vidu samu formu vozila – dodatno, tu su ipak i senzori napred i pozadi, uz aktiviranje kamere za vožnju unazad, tako da se Kodialjom, bez obzira na velike dimenzije, veoma lako upravlja.

Opcije podešavanja upravljača (koji je u svim nivoima opreme obložen finom kožom) i sjedišta, dovoljne su da svako može da nađe dobru poziciju za upravljačem, a jedina zamerka za verziju u “stajl” paketu opreme je izostanak električnog podešavanja sjedišta, s obzirom na prisustvo nekih drugih detalja, kao što su grijači sjedišta i retrovizora...

Kabina Kodialja zaista je ogromna, sa mnoštvom pregrada i ostava, uključujući i onu ispod suvozačkog sedišta, dok je u vratima moguće odložiti i velike boce – detalj za pohvalu je što je ovaj prostor obložen mekanom tkaninom, što često nije slučaj ni u modelima luksuznih brendova.

Zadnja klupa sa masivnim naslonom za ruke u središnjem delu pruža obilje prostora i zaista je fascinantno što u Kodiaq lako mogu udobno da se smjeste i dvometraši.

Udobnosti doprinosi i oprema u višem paketu, pa je sjajan dodatak trozonski klima-uređaj, pomenuti grijači, ali i fina kožna sedišta koji čine da boravak u kabini ovog diva bude veoma prijatan.

Dodatni plus je odličan raspored komandi koje su jednostavne, pregledne i lake za upotrebu, a veliki ekran multimedijalnog sistema, osjetljiv na dodir, tu je da dodatno olakša korišćenje sistema koji su ponuđeni u meniju – od radija, preko navigacije, do podešavanja režima vožnje...

Da su u Škodi zaista uradili dobar posao kad je reč o utisku boravka za upravljačem Kodiaqa, možda najbolje govori kultivisanost rada velikog, snažnog dvolitarskog TDI agregata.

Snagator sa 190 konjskih snaga sjajno pristaje Kodiaq-u, a inženjeri su uspeli da ga odlično “spakuju”, pa se on u nekim režimima ne čuje ništa više od tihih benzinaca.

Za to je verovatno zaslužan i odličan obrtni moment koji je u svojoj maksimalnoj vrijednosti od 400 njutnmetara dostupan čak i ispod crte od 2.000 o/min, pa se vibracije i nešto viši nivo buke pojavljuju u najnižem stepenu prenosa i pri višem broju obrtaja.

Da čitav paket funkcioniše besprekorno, zadužen je DSG menjač, uz koji idu opcije manuelne promene stepena prenosa preko ručice ili poluga iza obruča upravljača.

Ali, imajući u vidu prirodu automobila i uživanje u vožnji pomoću klasične automatske promjene stepena, ove opcije zaista nisu neophodne.

Tu postoje, vjerovatno, zbog ponuđenog “sport” režima vožnje koji je, takođe, suvišan, imajući u vidu odličnu usklađenost u “normal” režimu vožnje sistema za dinamičku kontrolu šasije (DCC).

Za zainteresovane, tu je i režim “eko” kojim su pokriveni svi vozački afiniteti, a Škoda je dodala i komandu “off-road”, kojom se dodatno podešava kontrola trakcije i aktivira kontrola spuštanja nizbrdo.

Takođe, kao pomoć vozaču, postoji i režim vožnje “snijeg”, koji je dostupan na svim vozilima sa pogonom na četiri točka, kakav je bio i testirani primerak...

U ovom segmentu, Kodiaq se tokom višednevnog testa pokazao kao besprijekoran, posebno kad je riječ o standardnom režimu vožnje, a nije zasmetao ni utisak da od ovog modela ipak postoje i agilniji rivali – za duga putovanja sa više putnika i mnogo prtljaga, Kodialj je gotovo savršen izbor!

U čitavu priču se uklapa i prostor iza petih vrata. Konstruisan kao automobil sa opcijom ugradnje dva sjedišta u trećem redu, automobil poseduje ogroman prtljažni prostor koji u verziji vozila sa standardna dva reda sedišta raspolaže zapreminom od čitavih 720 litara, što je najviše u klasi.

Obaranjem naslona moguće ga je proširiti i na neverovatnih više od 2.000 litara – utisak je da se mislilo i na one koji se često sele i žele da u jednoj turi transportuju sve osim plakara!

Škoda je sa Kodiaqom još jednom pokazala svoju ozbiljnost. Tržište je dobilo jedan veoma kvalitetan “XL SUV” koji zadovoljava svojim karakteristikama u vožnji, ali i prijatno iznenađuje kvalitetom izrade u kabini – od materijala preko završne obrade.

Mnogi elementi prisutni su od osnovnih paketa, izbor motora je takođe prilagođen potrebama tržišta, pa su Česi pružili mogućnost svima da mogu da naprave svoju verziju Kodiaqa, koja im pre svega odgovara kad je u pitanju cijena.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana