Ruski superkamion “ural-4320”: Moćna mašina za koju nema prepreka VIDEO

Goran Ajder
Ruski superkamion “ural-4320”: Moćna mašina za koju nema prepreka VIDEO

Iako se može reći da su manje važni, to nije tako, jer vojni kamioni i te kako imaju ulogu u svim oružanim snagama širom svijeta. Dovoljno je reći da su upravo takvi kamioni najviše doprinijeli svojim angažovanjem u skoro svim ratovima i vojskama tokom ljudske istorije i da su upravo oni bili jedna od najzaslužnijih karika za napredovanje na frontovima širom svijeta i jedna od najpouzdanijih karika za sve oružane snage širom planete.

Prevozili su sve, od vojnika, oružja, municije, lijekova, hrane itd. Maksimalno su upotrebljavani, nekad i previše, da bi zadovoljili visoke standarde nekih armija. Kamioni su od prvih dana upotrebe pa sve do danas dobijali na značaju i ulozi. Međutim, današnji kamioni i oni prije 50 godina toliko se razlikuju da je to nespojivo.

Današnji kamioni su toliko moćne mašine da mogu savladati skoro sve prepreke, pogotovo kada je u pitanju angažovanje u vojnim službama. Upravo takav je kamion nekad Sovjetske, a sada Ruske armije “ural-4320”, vizuelno i konstrukcijski je skoro isti kao i onda kada se počeo proizvoditi. Međutim, modernizacijom, odnosno poboljšanjima koja su se godinama dešavala ruski “ural-4320” unaprijeđen je maksimalno, poboljšana je bezbjednost vozila, izdržljivost motora, i ugrađeni razni uređaji za višestruke namjene.

Rusi su maksimalno unaprijedili kamion “ural-4320” koliko se to moglo da bi služio i u budućem vremenu. Vrijednost ruskog “urala-4320” u poređenju sa drugim sličnim kamionima, naročito onima koji dolaze sa Zapada i iz Amerike, nemjerljiva je zato što su nekad sovjetsko, a sada rusko oružje i tehnika toliko izdržljivi da to malo koja zemlja može proizvesti. Uz to treba da dodamo da su rusko oružje i slični proizvodi cijenom servisiranja toliko prihvatljivi da je to takođe nemoguće porediti sa Zapadom, koji ima visoke cijene, i naravno, u svemu tome je glavni kvalitet i pouzdanost ruskog oružja i sličnih stvari.

Ruski “ural-4320” je kamion spreman za sve, i za najteže zadatke koji se mogu tražiti od njega. “Ural-4320” kao platforma je u mogućnosti da bude osnovna vojna verzija kamiona koja ima bočne stranice, vrata prtljažnika i ceradu koja se po potrebi stavlja i skida sa lukovima, a prostora ima za 27 vojnika. Takođe ima mogućnost da vuče artiljerijsko oružje i prikolice maksimalne težine do 12 tona. Druga varijanta je naoružana lansirnom rampom, takozvane moderne sovjetske orgulje, treća varijanta je tegljač pod nazivom “ural-442” koji ima nosivost do 10 tona, a takođe tu su i druge varijante kamiona kao deminerske službe, medicinsko-sanitetske, inženjerija pa sve do civilnih službi kao što su civilna zaštita i istraživačke laboratorije.

Kabina “urala-4320”, nova verzija, urađena je od čelične i polimerne konstrukcije i ima mjesta za vozača i još dvije osobe. Za ovu verziju razvijen je i dodatni oklopni komplet koji zaštićuje prednji dio kabine motora od malokalibarske vatre kao i sličnog oružja. Ovo sve govori o tome koliko je vojni kamion “ural-4320” moćan. Još jedan dokaz izdržljivosti ovog kamiona je i njegova služba u Ujedinjenim nacijama. Projekat gradnje ovog kamiona započet je 1974. godine, a prva verzija nosila je naziv “ural-375D”.

“Ural-4320” ima nosivost do 4,5 tona van asfalta, a šest tona na asfaltu. “Ural-4320” u prvim varijantama pokreće 10,85-litarski V8 dizel motor XaMZ-740, koji razvija 210 KS, nakon toga je poboljšan motor sa 220 KS, a zadnja i najjača verzija motora je XaMZ-238M2 koji razvija 240 KS. “Ural-4320” 6dž6 ima pogon na svih šest točkova sa punim radnim vremenom i opremljen je centralizovanim sistemom za naduvavanje guma. “Ural-4320” posjeduje i verziju kamiona 4x4.

“Ural-4320” može da radi u svim vremenskim uslovima u rasponu temperatura od -50 stepeni do +50 stepeni Celzijusa, ima mogućnost i prelaska vodenih prepreka dubine do 1,75 m. Interesantan je podatak da ovaj kamion, koliko god godina imao, još je u službi i još se proizvodi.

Mnoge zemlje posjedu ovaj moćni kamion, a to su, prije svega, Rusija, zatim Angola, Kolumbija, Kuba, Grčka, Gruzija, Gvatemala, Laos, Meksiko, Filipini, Urugvaj, Venecuela itd. Tehničke karakteristike kamiona “ural-4320”: težina praznog vozila osam tona, dužina 7,37 m, širina 2,5 m, visina 2,87 m, maksimalna brzina do 90 km/čas.

Goran Ajder, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana