Rusija u Abu Dabiju predstavila najnoviji amfibijski transporter BT-3F

Sputnjik
Rusija u Abu Dabiju predstavila najnoviji amfibijski transporter BT-3F

ABU DABI - Ruski oklopni transporter za marince BT-3F, koji je napravio holding "Visokoprecizni sistemi" (dio "Rosteha") u stanju je da doveze do obale 14 vojnika pod punom opremom.

Ruski novitet je predstavljen na Međunarodnoj izložbi naoružanja "IDEKS-2021" u Abu Dabiju, prenosi televizija "Zvezda".

- Prednosti ovog vozila su veliki kapacitet unutrašnjeg prostora gde se može smjestiti 14 vojnika, ne računajući dva člana posade", rekao je zamjenik izvršnog direktora fabrike "Kurganmašzavod - gdje je vozilo napravljeno, Roman Hromov.

Vojno vozilo je opremljeno stabilizovanim mitraljezom na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 sa termovizijskim nišanom. To pretvara vozilo ne samo u sredstvo za prevoz vojnika, nego i u zastrašujuću borbenu jedinicu. BT-3F je izgrađen na bazi vojnog vozila BMP-3.

- Trenutno se vozilo testira, nakon čega je planirana isporuka jednom od kupaca koji je već potpisao ugovor preko 'Rosoboroneksporta'. Očekuju se i dalja državna testiranja za Ministarstvo odbrane Rusije i kasnije primanje u sastav naoružanja - dodao je Hromov.

Za vojno vozilo, kako je istakao, zainteresovane su i pomoćne jedinice, među kojima su vezisti, vojni lekari i ostali. Hromov objašnjava da su u početnoj fazi planirali da predlažu da se BT-3F koristi kao platforma za različitu opremu.

Ruski gusenični oklopni transporter predviđen je za transport marinaca, pripadnika obalske straže i kopnenih snaga, kao i za vatrenu podršku.

BT-3F ima motor UTD-29 od 500 konjskih snaga, zahvaljujući kojem može da razvije brzinu do 70 kilometara na sat. Brzina na vodi iznosi deset kilometara na sat. Domet vožnje na kopnu je 600 kilometara, a na vodi vozilo može da provede sedam sati bez dopune goriva.

Vozilo je teško 18,9 tona, a oklop obezbjeđuje potpunu zaštitu od mitraljeza velikog kalibra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana