Rampa za Teslina vozila u državnoj upravi i vojsci Kine?

Tanjug
Rampa za Teslina vozila u državnoj upravi i vojsci Kine?

NjUJORK, 19. marta (Tanjug) - Njujorški Vol Strit Žurnal (WSJ) piše danas da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, uvodi ograničenje na upotrebu Teslinih električnih vozila za državne i vojne sužbenike.

Sličnu informaciju je plasirala i agencija "Blumberg", navodeći u svom izviještaju da su Teslini automobili zabranjeni u određenim oblastima.

Ova ograničenja stižu nakon što je država sprovela bezbjednosni pregled vozila i, kako navode ovi američki mediji, navodno utvrdila da Teslini senzori u automobilima mogu da snime fotografije okruženja na lokacijama na kojima se vozila nalaze, prenosi CNBC.

Vol Strit Žurnal dodaje, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da bi Tesla tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primjer, podaci o tome kada i gdje se automobili koriste.Takođe, mogao bi da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu proslijeđivane Sjedinjenim Državama.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom, a akcije kompanije na Njujorškoj berzi, rano jutros prije zvaničnog otvaranja trgovanja, pale za oko 1,1 odsto.

Kinesko tržište ima sve značajniju ulogu u Teslinim ukupnim isporukama i proizvodnji. Prihod kompanije od prodaje u Kini je više nego udvostručen na 6,66 milijardi dolara, što čini 21 odsto od ukupnih prihoda od 31,54 milijarde dolara.

To je značajan skok u odnosu na 2019. godinu, kada je Teslina prodaja u Kini dostigla 2,98 milijardi dolara, odnosno 12 procenata ukupnih prihoda od 24,58 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana