Prvi produkcijski BMW i4 sišao s proizvodne trake tvornice u Minhenu

Srna
Foto: Skrinšot

Elektropokretam BMW i4 pridružio se nekolicini drugih modela koje bavarska automobilska kompanija proizvodi u svojim minhenskim proizvodnim postrojenjima.

U BMW-ovoj tvornici u Minhenu koja će uskoro proslaviti 100. rođendan obilježili su početak proizvodnje elektropokretanog modela i4 s kojim nanovo naglašavaju svoj put prema potpunoj elektrifikaciji.

Električni BMW i4 tako postaje dio šarolikog društva modela koji se proizvode u BMW-ovoj matičnoj tvornici, a u upravljačkim strukturama bavarske automobilske kompanije naglašavaju da će do 2023. godine više od polovine automobila koji će se napraviti u Minhenu biti djelimično ili potpuno elektrificirano.

Za modernizovanje tvornice, u kojoj će se pored postojećih konvencionalnih modela koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem proizvoditi i elektropokretani modeli, BMW je već investirao više od 200 miliona eura, a već je objavljeno da se proizvodnja četverocilindarskih motora do kraja godine seli u proizvodne pogone u Velikoj Britaniji i Austriji.

Slabiji BMW i4 eDrive40 pokreće elektromotor koji razvija 340 KS i 430 Nm obrtnog momenta, a kapacitet baterija dovoljan je za prelazak 590 kilometara (prema WLTP normama).

Snažnija verzija krije se iza oznake M50, a pokreću je dva elektromotora koji kombinovano proizvode 544 KS i 795 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi i elektronski ograničenih 225 km/h. Jedno punjenje baterija osigurava prelazak 510 kilometara.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana