Prodaja novih automobila u Evropi desetkovana u aprilu

Srna
Prodaja novih automobila u Evropi desetkovana u aprilu

BRISEL - Evropska prodaja automobila dramatično je pala u aprilu jer su zbog pandemije korona virusa u regionu auto-saloni bili zatvoreni, a proizvodnja i prodaja obustavljeni, pokazuju najnoviji podaci auto-industrije objavljeni danas.

Registracija novih automobila u EU pala je za 76,3 posto u aprilu u odnosu na isti mesec pre godinu dana, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), prenosi CNBC.

"Prvi cio mjesec s primenom mera ograničenja zbog korona virusa rezultirao je najvećim mesečnim padom tražnje za automobilom od kada se bilježe podaci“, navodi se u saopštenju ACEA.

Precizira se da je broj prodatih novih automobila pao na samo 270.682 komada prošlog meseca u odnosu na 1.143.046 jedinica u aprilu 2019.

Na svakom od 27 nacionalnih tržišta EU u aprilu je registrovan dvocifren pad, ali najveći gubitak su zabeležile Italija i Španija, zemlje najteže pogođne epidemijom, u kojima se broj novih registracija stropoštao za 97,6, odnosno 96,5 procenata, respektivno.

U Nemačkoj je prodaja pala za 61,1 procenat, a u Francuskoj za 88,8 odsto, navodi Udruženje.

U Velikoj Britaniji, koja više nije uključena u ovu statistiku ACEA, prodaja automobila se takođe sunovratila za 97,3 procenta u aprilu, dodaje CNBC.

Prodaja novih automobila u EU već je pretrpela drastičan pad od 55 posto u martu, na godišnjem nivou, zbog epidemije Covid-19.

Sredinom marta većina evropskih zemalja uvela je stroge mere ograničenja kretanja, zbog kojih je velika većina evropskih auto-dilera obustavila rad od druge polovine meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana