Predstavljen Bugatti Bolide, monstrum za stazu sa 1.825 konjskih snaga

Kliks
Predstavljen Bugatti Bolide, monstrum za stazu sa 1.825 konjskih snaga

Kompanija Bugati je danas predstavila svoj novih hiperautomobil koji razvija ča 1.825 KS.

Radi se o veoma snažnom dvosjedu nazvanom Bugatti Bolide, koji je baziran na modelu Chiron. Kompanija će proizvesti svega 500 primjeraka, a svaki od njih će koštati više od 3 miliona dolara.

Bugati je i ranije predstavljao modele bazirane na Chironu. Među njima je Divo koji ima manju maksimalnu brzinu, ali je sjajan u zavojima.

Ovaj model je ograničen na samo 40 primjeraka. Tu je i Centodieci, automobil dizajniran kako bi se obilježila 110. godišnjica Bugattija, a proizvešće se samo 10 primjeraka. Cijena ovog modela iznosi najmanje 9 miliona dolara, dok jedan Divo košta 6 miliona dolara.

Bolide je ime koje dolazi od francuskog slenga za "veoma brz automobil". Ovo je zapravo koncept dizajniran za vožnju na stazi, a ne na cesti. Pokreće ga modificirana verzija ogromnog 8,0-litarskog W16 motora koji se nalazi u u Chironu. Međutim, motor je tuniran, te razvija brutalnih 1.825 KS i 1.850 Nm obrtnog momenta. Takođe, novi model je veoma lagan sa svojih 1.240 kg, a njegova maksimalna brzina je veća od 500 km/h.

Automobil je širok 1.990 mm, njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.750, a visina 995 mm. Prema simulacijama vrijeme Bolide-a na stazi Nurburgring bi trebalo iznositi 5:23,1.

Na težini se uštedjelo zahvaljujući karbonskoj monokok šasiji, šarafima i drugim elementima za učvršćivanje napravljenim od titanija, a mnoge funkcionalne komponente su napravljene od titanijumske legure.

Prilikom ulaska u automobil, potrebno je sjesti na prag, potom ubaciti noge u automobil, a onda se smjestiti u sjedište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana