Porše ne odustaje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

GS
Porše ne odustaje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

Porše neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. U Njemačkoj brojne kompanije već decenijama rade na staroj ideji proizvodnje sintetičkog goriva. Tačnije, optimizaciji proizvodnje, a sve kako bi cijena takvog goriva mogla značajno da se snizi i postane konkurentna ostalim gorivima.

Kako piše Autoblog, Porše planira da već sljedeće godine počne da testira sintetička goriva na svojim automobilima, a sve kroz saradnju sa brojnim kompanijama koje rade na razvoju nove generacije sintetičkih goriva.

Konzorcijum koji uz Porše čine Siemens Energy, AME, Enel i ENAP planira uskoro početi proizvodnju sintetičkog goriva na industrijskom nivou. Otvaranje fabrike se očekuje 2022. godine, a njen kapacitet bi bio oko 55 miliona litara goriva godišnje do 2024. godine. Zatim bi proizvodnja u naredne dvije godine bila udesetorostručena.

Prvi čovek Poršea Oliver Blume je za britanski ''Autocar'' objasnio zašto ih toliko privlače vještački dobijena goriva.

- Njihova prednost je lakoća korišćenja: e-gorivo se može koristiti u klasičnim motorima i plug-in hibridima, a moguće je koristiti i postojeću mrežu punionica - rekao je Blume.

Pritom će Porše nastojati da testovima pokaže da performanse motora zato ne moraju da padaju. Jedino što se smanjuje korišćenjem e-goriva je manja emisija štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana