Porsche Boxter 25 odaje počast prvom modelu

Kliks
Porsche Boxter 25 odaje počast prvom modelu

Prošlo je 25 godina otkako se pojavio prvi (986) Boxter 1996. godine, a sada je ovom modelu Porše odao počast na poseban način.

Porše je za 25. godišnjicu Boxtera priremio specijalni model nazvan Boxter 25, a radi se samo o vizuelnom paketu inspirisanom konceptnim Boxterom koji je debitovao na Sajmu automobila u Detroitu sada već davne 1993. godine.

Bakrena završna obrada zračnih otvora, prednjih usisnika zraka, logotipa i felgi pravi kontrast srebrenoj boji karoserije kao što je to bio slučaj i prije 25 godina. Poklopac rezervoara goriva ima aluminijski izgled, a automobil je dobio i završetke izduvnih cijevi visokog sjaja te crni okvir vjetrobranskog stakla, a tu je i specijalna oznaka Boxter 25 smještena nazad.

Unutrašnjost krasi retro koža bordo crvene boje, a tu je i crveni mekani krov od tkanine s ušivenim Boxter 25 nazivom. Detalji od brušenog aluminija prave kontrast crvenoj boji, a Boxter 25 oznake se nalaze u klasteru, na pragovima i na suvozačevom dijelu armaturne ploče uz broj primjerka.

Porše planira proizvesti 1.250 primjeraka tako da će ovaj model biti prilično rijedak.

Oni koji ne žele srebreni Boxter 25, u ponudi su crna i metalik bijela boja. Takođe, crveni mekani krov može biti zamijenjen crnim.

Svi primjerci su zapravo GTS 4.0 modeli što znači da ih pokreće 6-cilindrični 4,0-litarski motor koji razvija 400 KS i 420 Nm obrtnog momenta i koji je uparen s manuelnim ili automatskim PDK mjenjačem. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 4,5 sekundi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana