Pola vijeka Audija 80

Nezavisne
Foto: Audi

Prva generacija modela iz koga je nastao Audi A4 predstavljena je 1972.

Audi 80 (B1) je prvi model njemačkog proizvođača koji je prodat u milion primjeraka. 

Debitovao je tačno prije 50 godina, u junu 1972. uoči Olimpisjkih igara u Minhenu, a naredne 1973. proglašen je za Evropski auto godine.

Njegovim lansiranjem, Audi je ušao u segment kompaktnih limuzina. Dužina automobila iznosila je 4,18 m, a međuosovinsko rastojanje 2,47 m.

Dizajniranje modela 80 započeto je još šezdesetih godina, a polazna osnova bila je da automobil bude izuzetno moderan i pouzdan.

Tadašnji šef tehničkog razvoja u Audiju, Ludvig Kraus, zahtijevao je da se automobil rastereti gdje god je to moguće, ali samo do nivoa da ne izgubi na izdržljivosti i čvrstoći.

U proizvodnju je ušao sa masom od samo 835 kg, sa bazičnim motorom od 1.2 l.

Još impresivnija je bila druga generacija, koja je lansirana na tržište 1978. godine i bila je prvi široko dostupan automobil sa quattro pogonom na sva 4 točka.

Tada se rodila ideja o "VPT", a to je bio tek početak.

U trećoj generaciji iz 1986. primenjena su rješenja po kojima se Audi 80 cijeni do danas. U tom pogledu, vrlo izdržljiva i bezbjedna struktura karoserije bila je u rangu sa automobilima marke Volvo, a pocinkovani limovi, ukoliko automobil nije doživio udes, i danas su u dobrom stanju.

Upravo u ovom modelu korišćen je sistem procon-ten koji je štitio putnike na prednjim sjedištima u slučaju sudara. To je bio auto koji je kao opciju mogao imati ABS i, takođe, postojale su quattro verzije.

Još jedna inovacija viđena je u četvrtoj generaciji Audija 80, u kojoj je debitovao čuveni 1.9 TDI motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva.

Ovaj motor je postavio trendove u Audiju, ali i cijeloj Volksvagen grupaciji za kasnije decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana