Pleme Čiroki od kompanije ''Jeep'' traži da promijene ime terenskom vozilu

Kliks
Pleme Čiroki od kompanije ''Jeep'' traži da promijene ime terenskom vozilu

Vođa plemena američkih indijanaca Cherokee (Čiroki), Čak Hoskin, zatražio je od američke kompanije ''Jeep'' da njihovo poznato vozilo, model ''Cherokee'' (Čiroki), koji se proizvodi gotovo 50 godina, promijeni naziv.

Kako je kazao Hoskin, došlo je vrijeme da se ovaj naziv automobila promijeni te dodao da ne toleriše da kompanija koristi ime Čiroki.

- Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da kompanije i sportski timovi povuku imena, fotografije i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova. Siguran sam da niko nema loših namjera u svemu tome, međutim, nama ne pričinjava čast to što će se automobil zvati po imenu našeg plemena jer ono traje duže nego je osnovana kompanija ''Jeep'' - rekao je Hoskin.

Dodao je da ne očekuje da će kompanija ''Jeep'' istog trenutka promijeniti naziv, ali je potcrtao da pleme ne odobrava upotrebu naziva Čiroki u te svrhe.

Oglasili su se i iz kompanije ''Jeep'' rekavši da se nazivi njihovih automobila pažljivo biraju te da su se odlučili da jedan model nosi naziv Čiroki kako bi na taj način iskazali čast Indijancima zbog njihove plemenitosti, hrabrosti i ponosa.

- Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi - istakao je Hoskin.

Kompanija ''Jeep'' uvela je model terenskog vozila Čiroki 1974. godine, nakon čega je uslijedilo više modela.

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promijenili imena potekla od američkih Indijanaca - Redskins (crvenokošci), odnosno, Indians, piše CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana