“Palanca negra” dokaz istrajnosti domaće vojne industrije

Goran Ajder
“Palanca negra” dokaz istrajnosti domaće vojne industrije

Godine 2013. počinje gradnja srpskog lakog višenamjenskog oklopnog vozila “palanca negra” u srpskoj firmi “Azimut”.

Iako vozilo još nije dočekalo pravu afirmaciju, njegove karakteristike i cijena veoma su poželjni i mnoge zemlje čekaju u redu za narudžbu. Iako je vozilo  prilično jednostavno po svojim mogućnostima u odnosu na druga slična vozila koja dolaze sa istoka i zapada, to ne treba da bude presudno. Naprotiv, srpska vojna industrija daje za mnogo manje novca od istoka i zapada, prije svega Rusije i Amerike, mnogo bolju i kvalitetniju robu.

Međutim, to se teško može u realnom vremenu dokazati i pokazati jer je činjenica da najmoćnije države vode glavnu riječ pa je njihov proizvod uvijek za korak ispred, to jeste, superiorniji je u odnosu na sve druge slične proizvode, odnosno države. Srbija i srpska vojna industrija, i pored svih tih otežavajućih okolnosti, drže korak i u momentu zaprijete u vidu izuzetnog proizvoda kao što je ovo višenamjensko oklopno vozilo.

Pod nazivom “crna divokoza” upravo je dokaz istrajnosti srpske vojne industrije da se izbori za što bolje mjesto u svijetu. Najbolji pokazatelj takvog uspjeha su potencijalne zemlje kupci ovakvog vojnog proizvoda.

Ne treba zaboraviti ni to da koliko god proizvod bio dobar i kvalitetan, manje zemlje poput Srbije imaju takoreći nevidljivu blokadu u svijetu jer zemlje koje su na vrhu političkim pritiscima utiču na kupovinu oružja. Višenamjensko oklopno vozilo “crna divokoza” pokazalo je da ipak vrlo dobre karakteristike, kao i cijena vozila, mogu da utiču na eventualni odabir nabavke vozila od strane zainteresovanih zemalja kupaca. Višenamjensko oklopno vozilo “crna divokoza” je vizuelno kosih linija, što daje karakter dizajna modernih višenamjenskih oklopnih vozila. Jedna od dobrih karakteristika ovakvog kosog dizajna je ta što pruža vozilu dobru zaštitu od eksplozivnih španela, granata i sličnog.

Vozilo je prvenstveno namijenjeno za izviđanje i za graničnu službu, a u narednom periodu planirano je i proširenje njegove uloge. Vozilo je izuzetno dobro zaštićeno, odnosno građeno je od pancirnog čelika koji ima jako dobre ocjene kad je u pitanju zaštita vojnika. Ima zadovoljavajući prostor u zadnjem djelu koje služi za transport vojnika ili po potrebi civila, zadnja prostorija ima i stakla za bolji pregled, koja su ojačana, odnosno neprobojna za puščani kalibar.

Za bolje osmatranje okoline i vožnje unazad ugrađene su i dvije kamere na prednjem i na zadnjem dijelu vozila sa širokim uglom snimanja. Da se radi o kvalitetnom vozilu ove namjene govori i to da je  maksimalno zaštićeno, kako sa bočnih strana na nivo zaštite STANG I ili II ili municije kalibra 7,62 mm, tako i kad je u pitanju pod vozila, koji je zaštićen od dejstva mine od šest kilograma eksploziva STANG II. Zaštita vozila se obezbjeđuje čeličnim pločama “protekta 500”, a ploče su izrađene od najsavremenijih legura.

Iako imaju samo dva prototipa ovog vozila, maksimalno su testirana i razrađena, a vozilo je pokazalo i više nego što se očekivalo od njegovih karakteristika i mogućnosti, tako da ­je izuzetno poželjno za uslove izvoza. Srpska kompanija ima vrlo dobru saradnju sa oružanim snagama Angole, prije svega na poslovima remonta i održavanja borbene tehnike, kao i vozila, pa su i njihove oružane snage pokazale veliku zainteresovanost za ovo srpsko vozilo.

Razvoj procesa vozila je na nivou funkcionalnog modela i budućeg vozila koje će imati karakteristike djelovanja u vojnim i protivterorističkim jedinicama. Vozilo teži oko pet tona i imaće mogućnost prevoza šest ili osam vojnika ili civila, a po svojim karakteristikama odgovaraće primjeni i u mirovnim misijama, kao i snagama za brze intervencije ili za složenije vojne operacije. Funkcionalni prototip ovog vozila M1A1 je prikazan delegaciji Angole 2014. godine. U tom modelu vozač i komandir sjede u prednjem djelu vozila, a pozadi, odnosno iza komandira i vozača sjedi ukupno osam vojnika, po četiri sa svake strane, koji su spremni za intervenciju.

Karakteristike

- posada 2 + 6

- težina vozila 5.300 kg

- visina 2,02 m

- širina 2,06 m

- brzina van asfalta 45 km/sat, na asfaltu 110 km/sat

- domet 550-600 km

- naoružanje: mitraljez M86 kalibra 7,62 mm

- zaštita STANG I/II od kalibra mine sa 6 kg eksploziva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana