Ovo su pet stvari na koje se provalnik oslanja kada bira vozilo

Alo.rs
Ovo su pet stvari na koje se provalnik oslanja kada bira vozilo

Kradljivci automibila za tren oka mogu se odvesti u vašem mezimcu na četiri točka, i zato uvijek morate imati na umu bar pet slijedećih stvari.

Da biste uspješno spriječili krađu automobila, treba da znate mnogo toga. Prvo, treba da razmislite živite li u mjestu u kojem se krade veliki broj vozila, a onda morate da mislite i na pet važnih stvari na koje se lopov oslanja kada bira vaš auto, piše „Indeks”.

1. Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije naodmet naglasiti još jednom. Uvijek provjerite da li ste zaključali auto, jer je sve veći broj krađa koje je izazvao ključ koji je lopov uočio u vozilu. Ugledao je lak plijen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima — u SAD je od 2016. do 2018. godine ukradeno u prosjeku 209 auta dnevno zbog otključanog automobila i ključa na vidnom mjestu u njemu.

2. Parkirajte se pametno

Potrudite se da auto parkirate na dobro osvijetljeno mjesto. Osim toga što je prometnije, manja je vjerovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno, jer je veći broj svjedoka koji mogu da uoče krađu i da spriječe ili identifikuju lopova.

3. Nosite stvari sa sobom

Uvijek sa sobom nosite daljinski za otvaranje garaže i svojih dragocijenosti. Vozačku dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi vam, ako bude ukradeno s automobilom, moglo da stvori dodatne probleme.

4. Nikada ne ostavljajte upaljen auto

Ako su napolju niske temperature, možete doći u iskušenje da zagrijete automobil prije nego što ujutro sjednete u njega, tako što ćete ga upaliti i ostaviti da radi. Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor, jer je spretnom lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u auto i odveze se.

5. Širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve važne stvari kada napuštate vozilo. Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da učinite nešto, na primjer — da zaključate vrata, i tako ćete ugroziti automobil.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana