Ovo je pet vozačkih navika koje sve izluđuju

GS
Ovo je pet vozačkih navika koje sve izluđuju

Primjere onoga što smeta brojnim učesnicima u saobraćaju mogli bi se nabrajati satima, ali ipak izdvaja se top pet pet vozačkih navika koje najviše izluđuju druge vozače.

Situacija na saobraćajnicama je nerijetko potpuno haotična, pravi “divlji zapad”. Većini vozača smetaju oni koji se u svojim automobilima voze prebrzo ili opasno, preglasni automobili i motocikli, škripa guma, vožnja slaloma kroz gradsku gužvu... Podjednako iritiraju i oni vozači koji su prespori, dostavno vozilo koja blokira saobraćajnu traku, zbunjeni vozači koji se ne znaju uključiti u saobraćaj...

5. Kradljivci parkinga

Strpljivo čekate na parkirno mjesto i kada se ono oslobodi neko drugi dođe i ugura se na njega prije vas. Ovakve situacije već su nebrojeno puta dovele do fizičkih obračuna. Kradljivci parkinga su nerijetko bezobrazni i spremni na fizičko nasilje pa dobro razmislite prije nego što se upustite u svađu. U nekim situacijama je možda bolje zažmiriti na jedno oko i prihvatiti činjenicu da će nekulturnih i bezobraznih vozača uvijek biti.

4. Taksisti koji se zaustavljaju gdje požele

Jasno je da taksisti žele svoje klijente odbaciti od tače A do tačke B i to tačno tamo gdje oni žele. Međutim, ako je cilj nasred ulice tokom gužve jasno je da će tih nekoliko desetina sekundi potrebnih da taksista iskrca putnike stvoriti još veću gužvu. Pomnožimo to sa hiljadama takvih zaustavljanja u velikom gradu i shvatićemo da ovakva zaustavljanja nisu baš mali faktor prilikom stvaranja “saobraćajnih čepova”. Taksisti bi često mogli naći prikladnije mjesto za zaustavljanje, a putniku neće “pasti kruna s glave” ako mora prehodati nekoliko metara više.

3. Spori vozači u lijevoj traci na autoputu

Na trećem mjestu dolazi klasični spori vozač u lijevoj traci na autoputu. Vozi 120 km/h i ne shvata da je desna traka za vožnju, a lijeva za preticanje. Nerijetko takvi vozači to rade i namjerno jer im se ne sviđa što neki voze prebrzo pa se “igraju policajca”. Kada vozač iza izgubi strpljenje nerijetko čini još veću glupost od ovog ispred i pretiče ga po desnoj strani. To je pravi recept za tragediju...

2. Vožnja “na gepeku” auta ispred

Svima nam je poznat onaj frustrirajući osjećaj kada neko vozi nekoliko centimetara udaljen od našeg zadnjeg branika bez vidljivog razloga. Jednako brzo ćete stići na cilj kada ste 50 centimetara ili pet metara udaljeni od auta ispred. A ako ga mislite prestići to ćete mnogo lakše napraviti ako ostavite malo potrebnog razmaka za ubrzanje. Kada se neko vozi “na gepeku” vozača koji je u autu ispred to često dekoncentriše ili ljuti što povećava šanse za nesreću. Ako vas to toliko izluđuje da baš želite poslati poruku onome iza, nemojte kočiti već samo nježno dodatno usporite. Mnogo bolje: jednostavno se sklonite u stranu i propustite ga.

1. Nekorištenje “žmigavaca”

Zaista nije problem uključiti pokazivač smjera kada je to potrebno. To ne radite zato što se neko toga sjetio i propisao, već zato što je korisno. Vozači oko vas znaće šta namjeravate i tako će se smanjiti opasnost od saobraćajne nesreće. Takođe, uz korištenje “žmigavaca” i saobraćaj teče brže jer se drugi mogu na vrijeme prilagoditi, promijeniti voznu traku, ili se uključiti sa sporedne ulice. Važno: žmigavce treba koristiti i u kružnom toku, što mnogi zaboravljaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana