Odbačene tužbe protiv EK povodom limita automobilskih emisija

Tanjug
Foto: Ilustracija

BRISEL– Najviši sud Evropske unije odbacio je danas tužbe koje su gradovi Brisel, Madrid i Pariz podnijeli protiv Evropske komisije optužujući je da je postavila previsoke granice za emisiju azot-oksida iz automobila, čime se, kažu , podrivaju njihovi napori za smanjenje zagađenja vazduha.

Sud pravde Evropske unije je time preinačio raniju presudu u korist navedenih gradova koju je donio Opšti sud, drugi najviši sudski ogan EU, na koju su žalbe uložili Njemačka, Mađarska i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Slučaj se vrti oko odluke Komisije, nakon Dizelgejt skandala 2015, o uvođenju testiranja stvarnih emisija izduvnih gasova u vožnji kako bi se dopunile laboratorijske procedure i utvrđenih ograničenja emisije azotnih oksida za putnička i laka komercijalna vozila.

Brisel, Madrid i Pariz su optužili Komisiju da je ograničenje za azotne emisije postavila iznad standarda „Euro 6“ koji se primjenjuje na laka vozila registrovana od 2015, što znači da je dopušten viši nivo te emisije, tvrdeći da to podriva njihovu sposobnost regulisanja prometa vozila kako bi smanjili zagađenje vazduha. Opšti sud je podržao njihov stav, ali je Sud pravde danas poništio tu presudu uz obrazloženje da se direktiva Komisije odnosi samo na registraciju i prodaju vozila, a ne na njihov promet na putevima, navodeći da se navedeni propis ne odnosi direktno na gradove.

U sudskom rješenju se dodaje da gradovi i dalje mogu da ograničavaju promet vozila kako bi zaštitili životnu sredinu bez kršenja zakona EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana