Novi patent: Gume na automobilu će se same izduvati u slučaju potrebe za naglim kočenjem

GS
Foto: ilustracija

Gume koje nisu naduvane stvaraju mnogo više trenja sa podlogom.

Mercedes-Benz želi da se gume automobila ispumpaju "brzinom munje" u slučaju nužde. Sistem bi se koristio samo ukoliko se glavni sistem kočnica pokvari.

U opisu patenta navodi se da je ova tehnologija dizajnirana prije svega za električna vozila i hibride, ali da se može koristiti i u automobilima sa SUS motorima.

Razlog zašto Mercedes uglavnom misli na električne automobile je taj što električni automobili ne koče preko mehaničke sajle ili hidrauličkog sistema, već koriste tehnologiju " drive-by-wire ", baš kao u avionima.

To znači da se njima upravlja pomoću električnog impulsa, ali ako sistem "drive-by-wire" zakaže, posljedice bi mogle biti katastrofalne. Kako bi zaobišao ovaj problem, Daimler je osmislio novi sistem.

Međutim, problem može biti adekvatno doziranja ispuštanja vazduha iz guma. Ako se pritisak u pneumatiku previše snizi, guma lako može da se skine sa felne tokom zaustavljanja automobila. Izduvane gume takođe mogu da utiču na upravljanje vozilom.

Inače, sistem je povezan na sva četiri točka, a nakon smanjenja pritiska u gumama najveća brzina automobila je ograničena i uključuje se sistem upozorenja koji obavještava vozača.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana