Nova generacija MINI ''Countrymana'' će se proizvoditi u Njemačkoj

Kliks
Foto: Slash Gear

Sljedeća generacija MINI-jevog modela Countryman poizvodiće se u Njemačkoj od 2023. godine.

Countryman će silaziti s proizvodne trake u BMW-ovom postrojenju u Lajpcigu, a biće dostupan i s potpuno električnim pogonom.

Iz MINI-ja je potvrđeno da će treća generacija Countrymana debitovati 2023. godine, a pored električnog, prodavaće se i sa benzinskim, te dizelskim pogonom. Rivali će biti KIA Niro i Hjundai Kona.

Kako bi se omogućila proizvodnja električnog modela, Countryman će nastajati na traci postrojenja u Lajpcigu u Njemačkoj. BMW je nedavno uložio 300 miliona eura u modernizaciju postrojenja, proizvodnih traka i lakirnica, a pružiće i logističku platformu za BMW-ove najnovije električne pogone.

BMW planira uložiti dodatnih 100 miliona eura na dodatno postrojenje koje će biti otvoreno 2021. godine. Ovaj dio postrojenja će biti visoko automatizovan, te će sklapati baterije specifične za određene modele BMW-ovih i MINI-jevih predstojećih električnih vozila, prije nego budu otpremljene na proizvodnu traku, te potom ugrađene.

BMW je otvorio postrojenje u Lajpcigu 2005. godine, a vremenom je modernizovano. Godišnji kapacitet iznosi 350.000 vozila, te obavlja proizvodnju Serije 2 Active Tourer i Serije 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana