Nov, a prepoznatljiv – stigao je Golf 8

Agencije
Nov, a prepoznatljiv – stigao je Golf 8

Na Internetu su osvanule prve zvanične fotografije nove generacije Vol­kswagen-ovog i evropskog bestselera.

Jedan od najvažnijih modela u istoriji Vol­kswage­na dočekao je svoju 8. generaciju, tokom 45 godina koliko je prisutan na tržištu.

Njemački auto-gigant drži se oprobane formule koja mu donosi rezultate već nekoliko decenija, a Golf-y obezbjeđuje lidersku poziciju u Evropi – nastavlja se trend evolutivnog dizajna ovog automobila uz pogonsko-mehaničku modernizaciju i primjenu najnovijih tehnoloških rješenja.

Fotografije koje su se pojavile na Internetu neposredno uoči svjetske premijere Golfa 8 ne otkrivaju mnogo više od onoga što smo već vidjeli na "špijunskim" fotografijama.

Spoljašnjost automobila je modernija, sa više zakrivljenih linija u odnosu na prethodnika, tanjim i izduženijim farovima, te većim otvorima za vazduh na braniky, što sve zajedno novom Golfy daje dinamičniji izgled.

Posmatrano sa boka, Golf 8 ne razlikuje se previše od "sedmice", dok je zadnji deo stilski unaprijeđen, sa stop svjetlima čiji je oblik usklađen sa najnovijom generacijom VW modela.

Sve u svemu, može se reći da je dizajn spoljašnjosti očekivan – zdaržan je prepoznatljiv "golfovski" izgled uz neophodnu dozu modernizacije.

Na prvim fotografijama, pored regularne verzije, prikazani su hibridn Golf GTE i Golf R Li­ne sa atraktivnijim stilskim rješenjima.

I dok je eksterijer plod evolutivnog dizajna, veće promjene dogodile su se u unutrašnjosti vozila, koja je digitalizovana i dosta modernija od one u odlazećem modelu.

Naime, novi Golf ima minimalan broj fizičkih komandi koje su uglavnom zamijenjene kontrolama na centralnom ekranu osjetljivom na dodir, dok je analogne satove nasledila potpuno digitalizovana instrument tabla.

Ipak, na ekranu je zadržana opcija prikaza analognih pokazivača brzine i obrtaja, kako to nalaže višedecenijska automobilska tradicija.

Iako Vol­kswagen tek treba da objavi specifikacije Gol­fa 8, prema nezvaničnim informacijama dužina automobila je 4,28 m, a visina 1,46 m, dok je međuosovinsko rastojanje povećano u odnosu na "sedmicu".

Podaci o motorizaciji biće obelodanjeni uskoro, a očekuje se 3-cilindarski 1.0-litarski benzinski agregat, kao i četvorocilindarski benzinci zapremine 1.5 i 2.0 l. Model sa 1.5-litarskim benzinskim motorom imaće i opciju sa pogonom na metan (CNG).

Što se tiče dizelaša, u planu je 2.0 TDI sa više opcija snage.

Ponudu Gol­fa 8 upotpuniće GTE plug-in hybrid koji je opremljen benzinskim i električnim motorom. Visokoperformansne varijante GTI i Golf R, dolaze kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana