Nisan najavio električni krosover Arija

GS
Nisan najavio električni krosover Arija

Nisanova ponuda će biti proširena ovog mjeseca jer će japanska kompanija predstaviti potpuno električni krosover pod nazivom Arija.

Nisan je još 2017. godine predstavio koncept IMX koji je najavljivao električni krosover, a poboljšana verzija je viđena prošle godine na Sajmu automobila u Tokiju. Sada, dvije sedmice od zvaničnog predstavljanja, Nisan je objavio video nadolazećeg modela u formi kratkog videa.

Ariya u klipu je zapravo preprodukcijski model, a produkcijski model bi se mogao razlikovati. Automobil u videu je izgledom dosta slična konceptu iz prošle godine. U aprilu su "procurile" patent skice koje navodno prikazuju produkcijski model. Sadržavale su suptilne promjene u odnosu na koncept. Vješanja na skicama su bila duža, a promjene su primjetne na prednjem i stražnjem dijelu uključujući parking senzore.

Kada Arija stigne na tržište, biće dostupna s jednim i dva motora, a njen domet će iznositi 483 km. Nisan će ovaj električni krosover proizvoditi u postrojenju koje se pretvara u fabriku za proizvodnju električnih automobila.

Ariya će biti dostupna globalno, a nakon Japana će se pojaviti u Evropi i SAD-u. Na evropskom tržištu se očekuje u prvoj polovini 2021. godine po cijeni od oko 44.000 eura.

Nisan Arija je dio Nisanovog plana da promijeni stvari nakon nekoliko razočaravajućih godina. Arija je jedan od osam električnih modela u planovima kompanije za narednih 18 mjeseci, a posjedovat će napredne sigurnosne sisteme i autonomni sistem vožnje nazvan ProPilot 2.0.

Ako ostane vjeran konceptu, model Arija će biti atraktivan električni krosover.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana