Nesuđena ženevska premijera: Polestar Precept

GS
Nesuđena ženevska premijera: Polestar Precept

Koncept Precept trebalo je da zvanično debituje 3. marta na auto-salonu u Ženevi, ali 48 sati prije otvaranja ove manifestacije ona zvanično otkazana zbog pandemije virusa korona.

Polestar navodi da novi koncept, koji je sada detaljno predstavljen publici putem videa, najavljuje sledeći produkcijski model, Polestar 3, ali i novi dizajnerski pristup koji će krasiti automobila ovog brenda u budućnosti.

Cilj je da se Polestar kao marka stilski postepeno udalji od Volvoa iz koga je i potekla, i da njihovi automobil više ne liče na Volvo modele.

Kada je reč o konceptu Precept, on je električna kupe-limuzina sa 4 sjedišta, ali će produkcijski model Polestar 3 biti SUV.

Koncept može da se pohvali naprednim digitalnim interfejsom, održivim materijalima u unutrašnjosti i vrhunskim bezbjednosnim karakteristikama, kažu u kompaniji.

“Precept je vizija svega onog što čini Polestar kao relevantnu auto-marku”, rekao je direktor kompanije, Tomas Ingenlat, inače nekadašnji prvi čovjek dizajna Volvoa, koji je oblikovao aktuelnu gamu vozila tog švedskog proizvođača. On je dodao da je automobil odgovor na jasne izazove sa kojima se suočava današnje društvo i industrija.

“Ovo nije san o dalekoj budućnosti, Polestar Precept najavljuje buduće produkcijske automobile i pokazuje kako ćemo primjeniti inovacije da bismo umanjili negativan uticaj na životnu sredinu.

Auto ima veliko međuosovinsko rastojanje - čak 3,1 metar, koje doprinosi komforu u putničkoj kabini, ali i omogućava da se u podu smjesti veliki paket pogonskih baterija.

S obzirom da je u pitanju potpuno električni automobil, prednji dio vozila nema tradicionalnu masku hladnjaka, već to područje sada zauzima takozvana Polestar “smart zona”, odnosno kućište za razne senzore koji opslužuju elektronske sisteme pomoći vozaču.

Na krovu se nalazi LiDAR, dok je prepoznatljivi “potpis” LED farova, pod nadimkom “Torov čekić” (preuzet od Volvo automobila) sada vizuelno podjeljen na dva dijela.

Pozadi se celom širinom vozila prostire uska LED traka, a ostali tehničko-dizajnerski elementi uključuju bočne mini-kamere umjesto običnih ogledala u retrovizorima, kao i stakleni krov iz jednog dijela, koji se pruža i iza zadnjih sjedišta.

Polestar navodi da su u unutrašnjosti upotrebljeni novi održivi materijali, poput lanenih kompozita u oplati putničke kabine i naslonima sjedišta, presvlaka od recikliranih PET plastičnih flaša, naslona za glavu od recikliranog vinila i tepiha izrađenih od recikliranih ribarskih mreža.

Što se tiče tehnologija, koncept sadrži multimedijalni sistem nove generacije, koji je baziran na Androidu. Opslužuje ga veliki 15-inčni digitalni ekran osetljiv na dodir, koji se nalazi na centralnoj konzoli.

Pored njega, tu je i 12,5-inčni digitalni displej ispred vozača, koji mjenja klasičnu analognu instrument tablu.

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana