“Mini elektrik” započinje ofanzivu potpuno električnih automobila

Agencije
“Mini elektrik” započinje ofanzivu potpuno električnih automobila
“Mini elektrik” započinje ofanzivu potpuno električnih automobila

BMW grupacija predstavila je svoj veliki adut na tržištu električnih gradskih automobila - električni “mini”

.“Mini kuper SE” je baziran na standardnom modelu sa troja vrata, pokreće ga elektromotor snage 184 KS i 270 Nm, s kojim ubrzava 0-60 km/č za 3,9 sekundi, a za 7,3 s do 100 km/č.

Baterijsko pakovanje od 32,6 kWh omogućava autonomiju 235-270 kilometara između dva punjenja, a preko DC brzog punjača ona se napuni do 80 odsto kapaciteta za 35 minuta.

“Kuper SE” je zadržao kapacitet prtljažnika kao standardni model od 211 litara, dok sa oborenim naslonom zadnje klupe raspolaže sa 731 l.

Što se tiče opreme, standardni paket čine LED farovi, dvozonska automatska klima, 6,5-inčni multimedijalni sistem sa navigacijom i čak pomoćno grijanje.

Uz doplatu se dobija veći 8,8-inčni displej, kožni tapacirung, posebno dizajnirane felge, sjedišta i izgled kabine.

BMW će električni “mini” proizvoditi u svom pogonu u Engleskoj, a prva vozila će doći do kupaca od proljeća sljedeće godine.

- “Mini elektrik” će započeti ofanzivu naših novih modela potpuno električnih vozila - rekao je Oliver Cipse, šef proizvodnje, koji će, prema neimenovanim izvorima, postati novi izvršni direktor BMW-a i dodao da će do 2023. godine, dvije godine prije roka, imati 25 električnih modela na tržištu, te da će više od polovine biti u potpunosti električni.

BMW je prošle godine proizveo više od 230.000 automobila u svojoj fabrici u Oksfordu, što je oko 15 procenata od ukupne britanske proizvodnje automobila.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana