Maserati priprema novi dvosjed Project24

GS
Foto: Maserati

Za osnovicu automobila koji će se moći voziti samo na stazi poslužio je Maseratijev supersportski dvosjed MC20.

U Maseratiju su odlučili da za dobrostojeće entuzijaste naprave 62 primjerka automobila koji će se moći koristiti samo na stazi, a za osnovu priče koja se za sada krije iza naziva Project24 uzet je supersportski dvosjed MC20 s kojim je Maserati zatvorio prazninu koja je nastala nakon prestanka proizvodnje modela MC12.

Project24 premijerno je najavljen u julu, a tvornički renderi otkrivaju kako će izgledati Maseratijeva brza/bučna „igračka" opremljena aktivnim aerodinamičkim komponentama koja se neće moći koristiti na javnim cestama. Sličan projekt (Versione Corsa) Maserati je svojevremeno nudio i uz spomenuti MC12.

U Modeni su najavili da će karoserija svakog od samo 62 proizvedena automobila biti u drugačijoj kombinaciji boja, a kupcima će se pored toga ponuditi i mnogo opcija iz programa Fuoriserie za dodatnu personalizaciju.

Zna se da će Maserati Project24 pokretati centralno smješten 3-litarski V6 Netuno biturbo motor koji će (bez ograničenja na temu emisije izduvnih gasova) razvijati 740 konjskih snaga, što je znatno više od potencijala koji Netuno nudi u Maseratiju MC20 na koji se stavlja registarska tablica.

Za prijenos snage na zadnju osovinu, umjesto 8-stepenog mjenjača s dva kvačila, biće zadužen 6-stepeni sekvencijalni mjenjač, a s nemilosrdnim dijetalnim pristupom masa karbonskog jednosjeda (suvozačko sjedište nudit će se kao opcija) bit će manja od 1.250 kilograma.

U standardnoj opremi je 120-litarski rezervoar za gorivo, sigurnosni kavez, sistem za gašenje požara, 18-inčne felge s centralnim pričvršćivanjem, karbonsko-keramičke kočnice... Sve što treba da ima automobil koji se može koristiti samo na stazi.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana