Mali krosover Hjundai Bajon stiže u Evropu

Kliks
Mali krosover Hjundai Bajon stiže u Evropu

Mali Hjundaijev krosover o kojem se pričalo prije nekoliko godina dobio je "zeleno svijetlo" za dolazak u Evropu.

Radi se o malom krosoveru koji će svoje mjesto naći ispod modela Kona, a Hjundai je sada objavio i prvi teaser modela iz B-segmenta koji će nositi ime Bajon.

Hjundai još uvijek u tajnosti čuva detalje o krosoveru, a otkriveno je da ime potiče od grada Bajonea koji se nalazi na jugozapadu Francuske. Dodatne informacije će biti objavljene uskoro, a postoji šansa da će mali krosover biti mehanički blizak s modelom i20. To bi zapravo mogla biti zamjena za i20 Active, subkompaktni hečbek koji je Hjundai nudio u Evropi uz prethodnu generaciju superminija.

Krosover će biti dug 4.205 mm, što znači da će biti manji od modela i20, ali će imati širi trag točkova. Takođe, nudiće se isključivo s prednjim pogonom i benzinskim motorom.

Hjundai i20 je dostupan sa 1,2-litarskim četverocilindričnim motorom koji razvija 83 KS, dok se trocilindrični turbobenzinac može dobiti sa 99 i 118 KS te blagom hibridnom tehnologijom. Zavisno od odabira motora, mali hečbek dolazi sa 6-stepenim manuelnim i sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom. Ostaje da se vidi da li će atmosferski motor biti ponuđen u Bajonu ili će Hjundai izabrati isključivo turbobenzinski motor.

Dizajn krosovera je takođe misterija, a teaser najavljuje da su zadnja svjetla značajno drugačija u odnosu na ona koja ima i20. LED potpis je u obliku bumeranga, a primjetna je i široka crvena linija na vratima gepeka, kao i kod modela i20.

Hjundai Bajon se u Evropi očekuje u prvoj polovini 2021. godine, po cijeni nižoj u odnosu na cijenu za model Kona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana