“Lotus evija” prava zvijer sa četiri elektromotora VIDEO

Agencije
“Lotus evija” prava zvijer sa četiri elektromotora VIDEO

Britanski proizvođač sportskih vozila “Lotus” predstavio je svoj, ali i generalno prvi britanski potpuno električni hiperautomobil “evija”.

“Evija” je prvi “Lotusov” proizvod otkako je postao dio kineske “Geely” grupacije, a planirano je da bude napravljeno svega 130 jedinica zbog interne oznake vozila “Type 130”.

“Lotus evija” je prava zvijer sa četiri elektromotora koja zajedno isporučuju tačno 2.000 KS i 1.700 Nm.

Snaga dolazi iz 70 kWh litijum-jonske baterije koja je smještena u sredini vozila i koja se prenosi na sve četiri točka.

“Lotus” tvrdi da će “evija” ubrzavati iz mjesta do 100 km/čas za manje od tri sekunde.

S obzirom na snagu, to i ne zvuči pretjerano impresivno jer brojni benzinski superautomobili sa mnogo manje snage imaju slično ubrzanje, a da ne pominjemo “tesla model S P100d”.

Međutim, ostale performanse su više nego zapanjujuće - “eviji” su potrebne još samo tri sekunde za 200 km/čas, dok do 300 km/čas stiže za manje od devet sekundi.

Maksimalna brzina se procjenjuje na oko 320 km/čas. Osim brzine, “evija” je posebna i zbog lakoće jer teži svega 1.680 kg sa svim komponentama.

Važno pitanje, s obzirom na to da je u pitanju EV, je i autonomija. U “Lotusu” očekuju da to bude oko 400 km između punjenja, ali što je još bitnije, kompletna dopuna baterije bi trebalo da traje manje od 10 minuta!

To je vrlo približno standardnom punjenju goriva, ali postoji kvaka - za to je potreban punjač od 800 kW koji još ne postoji.

Najsnažniji dostupan je 350 kW, ali ni s njim rezultat nije loš - baterija “lotus evije” može da se dopuni do 80% za 12 minuta.

“Evija” će u još jednoj oblasti biti posebna - “Lotus” tvrdi da će to biti prvi serijski automobil koji će u farovima imati lasere.

Takođe, kao i mnogi novi EV modeli, “evija” nema tradicionalne retrovizore niti kvake na vratima, već su tu kamere i dihedralna vrata koja će biti kontrolisana putem elektronskog ključa.

Što se tiče unutrašnjosti, vozač i putnici će uživati u dvozonskoj klimi, multimedijalnom sistemu sa “Apple CarPlay” i “android auto” sistemima te sjedištima obloženim alkantarom.

S obzirom na sve navedeno, logično je da će “evija” biti i veoma skupa “igračka”. “Lotus” najavljuje cijenu između 1,5 i 2 miliona evra, a početak proizvodnje nije planiran prije 2020. Međutim, ako ste u mogućnosti, možete rezervisati svoj primjerak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana