Lamborgini obilježio 10.000 proizvedenih Urusa

G.S.
Lamborgini obilježio 10.000 proizvedenih Urusa

Jubilarni 10-hiljaditi primjerak Lamborginijevog SUV-a visokih performansi odlazi kupcu iz Rusije.

Nakon nešto više od dvije godine od početka proizvodnje modela Urus u Lamborginijevim pogonima u Sant'Agata Bolonjeseu proizveden je 10-hiljaditi primjerak automobila kojim je čuvena italijanska automobilska kompanija krenula stopama Poršea u kojem su s modelom Kajene odavno dokazali da SUV-ovi visokih performansi imaju svijetlu budućnost.

Ranije najave o Urusu koji će pokretati V10 ili V12 motor nisu bile tačne, jer Lamborginijev SuperSUV pokreće (Audijev) 4-litarski V8 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača raspolaže sa 650 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta (što je dovoljno za 305 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi), a prijenos snage na obje osovine obavlja se posredstvom ZF-ovog 8-stepenog automatskog mjenjača.

Jubilarni crni primjerak bit će isporučen kupcu u Rusiji, a Lamborgini je zbog popularnosti duhovnog nasljednika modela LM002 koja je prevazišla sva ranija očekivanja morao proširiti svoje proizvodne pogone. U profitabilnu priču o SUV-ovima visokih performansi u međuvremenu su ušli Bentli, Rols-Rojs i Aston Martin, a sve su prilike da će im se uskoro priključiti MekLaren i Ferari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana