Kupra el-Born - prvi električni "hot-heč" iz Španije

GS
Kupra el-Born - prvi električni "hot-heč" iz Španije

Kada je u martu 2019. Seat predstavio električni hečbek koncept el-Born, najavljena je produkcijska verzija ovog automobila. El-Born se zaista pojavio godinu dana kasnije, ali kao model podbrenda Kupra, zaduženog za automobile sportskih performansi. El-Born je ujedno i prvi model marke Kupra sa potpuno električnim pogonom.

Španski proizvođač je za sada objavio nekoliko fotografija i tehničkih detalja ovog vozila koje koristi Folksvagenovu MEB mehaničku platformu namijenjenu električnim modelima te automobilske grupacije.

Kupra je saopštila da el-Born čuva električni energiju u bateriji kapaciteta 77 kW čas, ali nije otkrivena snaga elektromotra, koja se inače prenosi na zadnje točkove vozila.

Kako tvrde u španskoj kompaniji, Kupra el-Born je u stanju da sa punom baterijom pređe i do 500 km, a uz pomoć brzog punjača za 30 minuta je moguće dopuniti bateriju toliko da vozač relativno brzo nastavi put i pređe još 260 km.

Kupra je objavila da el-Born od 0 do 50 km/h stiže za svega 2,9 sekundi, ali nije objelodanjen podatak o ubrzanju do stotke.

Što se tiče dizajna, španski elektroautomobil siluetompodseća na električni Volksvagen ID.3, ali ima agresivnji dizajn.

Kupra el-Born će se proizvoditi u Njemačkoj, u fabrici Kvikau, gdje se izrađuje i pomenuti Folksvagen ID.3, a u evropske prodajne salone stiže 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana