Kompanija BMW predstavila svoj novi vodeći model M5 CS

GS
Kompanija BMW predstavila svoj novi vodeći model M5 CS

M5 CS je za čak 100 kg lakši od prethodnog vodećeg modela, a to je M5 Competition. Ovaj super sedan je i snažniji, zapravo najsnažniji M model u istoriji. Njegov poznati 4,4-litarski tvin-turbo V8 motor razvija 636 KS, a uparen je s osmostepenim mjenjačem i xDrive pogonom na sva četiri točka.

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3 sekunde, a do 200 km/h za 10,4 sekunde. Maksimalna brzina i dalje iznosi 306 km/h.

U unutrašnjosti su sjajna M Karbon sjedišta u kombinaciji crne i crvene boje, a nazad su dva sjedišta koja odvaja mala centralna konzola. Na svim sjedištima je skica staze Nurburgring, a to bi moglo značiti da je M5 CS postavio novi rekord kruga o čemu u BMW-u još šute.

CS oznake se nalaze na sjedištima, pragovima i armaturnoj ploči, a fiksni naslon za ruke na centralnoj konzoli je zamijenio dizajn s otvaranjem. Time su u BMW-u uštedjeli na težini. Na raspolaganju je 12,3-inčni ekran infotainment sistema.

Izvana se odmah uočavaju zlatni i karbonski detalji, a ovaj dizajn u BMW-u nazivaju Gold Bronze. Prisutan je oko rešetke hladnjaka, kao i na različitim oznakama te setu specijalnih 20-inčnih felgi. Plastika ojačana karbonskim vlaknima (CFRP) je korištena za poklopac motora koji sadrži ventilacijske otvore, kao i za prednji spliter, stražnji difuzor, stražnji spojler i bočne retrovizore. Poklopac motora je takođe napravljen od karbona, a zahvaljujući ovim modifikacijama se uštedjelo čak 70 kg.

BMW je poradio i na ovjesu kako bi se automobil adaptirao na manju težinu. Pomenute 20-inčne felge dolaze sa irelli P Zero Corsa gume dimenzija 275/35 naprijed i 285/35 nazad. Dnevna svjetla u obliku slova L su žute boje.

Novi M5 CS će poslužiti kao model za 2022. godinu, a BMW će ga nuditi samo jednu godinu i to kao ograničeni model. Prodaja u Evropi počinje na proljeće po cijeni od 199.900 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana