Koliko su automobili zapravo skuplji?

GS
Foto: Automacha

Najnoviji talas poskupljenja i inflacije posebno je pogodio automobilsko tržište, pa su nekada koliko-toliko pristupačni i porodični automobili postali predmet luksuza.

 

Razlike su još veće kada se to pogleda kroz period od 30 godina.


Prema zvaničnim podacima nemačkog auto kluba ADAC, automobili su u periodu od 2017. do 2022. godine poskupjeli do 44 odsto, što je značajno uticalo na prodajne rezultate i tržište automobila ukupno. Pored pandemije i prekida u isporukama, te nedostatku novih automobila uzrok je naravno i inflacija, ali jedan od glavnih razloga je i neopravdano podizanje c8&ena kao i ciljano izbacivanje pristupačnijih modela iz ponude, piše Kliks.

Zato je posebno zanimljivo istraživanje koje je napravio nemački magazin T-Onlajn koji je uporedio današnje cene automobila s onima iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Naravno, za poređenje je odabran njemački bestseler - VGolf. Tako je 1991. godine za treću generaciju Golfa u osnovnoj verziji i s najslabijim motorom u Njemačkoj trebalo izbrojati 10.200 evra, kada se cena konvertuje iz tadašnje valute - Dojče Mark.

Kako je vrijeme prolazilo cijena je bila sve veća, pa je tako 2012. godine osnovni Golf koštao 17.000 evra, dok je 2020. godine cena dostigla skoro punih 20.000 evra. Naravno, veliki skok cijene desio se u poslednje tri godine, pa od početka ove godine najpristupačniji  Golf u Njemačkoj košta čak 29.560 evra!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana