Koji su najdugovječniji modeli automobila?

B92
Foto: Bloomberg Finance LP

Auto-industrija je bogata modelima koji su ostavili dubok trag u istoriji i koji su se prodali u desetinama miliona primjeraka.

Iz današnje perspektive, kada se proizvođači automobila često odlučuju za promjenu imena modela, prije svega iz marketinških razloga, djeluje neobično da neko vozilo nosi istu oznaku preko osam decenija.

A upravo to je slučaj sa najstarijim modelom na ovoj listi. U pitanju je Chevrolet Suburban, čija je prva generacija ugledala svjetlost dana davne 1935. godine i koji se neprekidno proizvodi pod istim imenom punih 86 godina.

I drugi na listi je jedan američki model, Fordov kamionet F serije, koji se na putevima pojavio 1947. S obzirom da se ovaj model i danas izrađuje, jasno je da je na tržištu prisutan preko 74 godine.

Preko sedam decenija na putevima su još samo dva modela, a jedan od njih dolazi iz njemačkog auto-giganta Volkswagena. Ipak, to nije čuvena "Buba" (Beetle), kako biste možda očekivali, već kombi Transporter, odnosno Typ 2, tek drugi model koji je izašao iz fabrike u Volfsburgu.

VW Typ 2 pojavio se 1950, a i danas se proizvodi, naravno u modernoj verziji kao 6. generacija.

Godinu dana kasnije, 1951, Toyota je lansirala terenac Land Cryser, pa je i on ušao u ekskluzivni klub "70".

Što se tiče pomenute VW "Bube", originalni model se izrađivao od 1938. do 2003, što znači tačno 65 godina, a s obzirom da je moderna verzija koja se pojavila 1997. nazvana "Nova Buba", sajt alansfa alansfactorutlet.com , koji je napravio ovu listu nije uračunao dvije generacije savremene verzije (1997-2019.).

Ako bismo i njih ubrojali, ispada da se "Buba" u nekoj od verzija pravila čak 81 godinu.

Među istaknutim modelima automobila koji su na tržištu duže od pola vijeka su još: Chevrolet Corvette (68 godina; od 1953. do danas), Mercedes S klase (67 godina), Toyota Crown (66 godina), Nissan Skyline (64 godine), takođe nije uvrštena moderna verzija ovog automobilakada je kompanija prešla u ruke BMW-a), Porhse 911 (58 godina), Ford Mustang (57 godina),i Toyota Corolla(po 55 godina), Jaguar XJ (53 godine), te Suzuki Jimny i Range Rover (po 51 godinu).

Od modela koji su popularni kod nas, treba spomenuti prije svega VW Passat (48 godina), Golf (47) i Polo (46), ali i Hondu Civic (49), pa i nezaobilaznu Ladi Nivu (44) i Fiat Pandu (41).

Inače, što se tiče Land Rovera Defender, koji bi realno trebalo da bude pri vrhu liste, sajt ga nije tu smjestio iz razloga što je naziv Defender dobio tek 1983.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana