Koje stvari ne treba ostavljati u automobilu ljeti i zašto

B92
Foto: Shutterstock

Neke stvari nikada ne bi trebalo da ostavljate u autu. Na primjer, ako ostavite čokoladu u vozilu tokom visokih temperatura, ona će se istopiti i napraviti nered.

Neke vrijedne stvari ne treba ostavljati na vidnom mjestu jer bi mogle da privuku lopove, piše Metromile. Takve stvari su očigledne i svi znamo da ih ne treba držati u automobilu, ali evo šta nikako ne treba ostavljati u vozilu jer ti predmeti mogu da izazovu štetu ili da vam naprave neki drugi problem.

Naočare

Obične naočare ili naočare za sunce nikada ne treba ostavljati u automobilu tokom visokih temperatura. Ako ih ostavite na komandnoj tabli, plastika se može istopiti, tako da se naočare mogu izobličiti, a metalni okviri mogu postati previše topli za dodir.

Lijekovi

Većina lijekova je veoma osjetljiva na promjene temperature. Tokom vrućine, automobil je poput mikrotalasne pećnice, zadržavajući toplotu u vozilu. Tokom hladnijeg vremena, vozilo djeluje kao hladnjak i zadržava hladnoću.

Da bi lijekovi ostali efikasni, važno je da ih čuvate na suvom i hladnom mestu, a ovo svakako nije automobil. Ako uzimate neke lijekove svakodnevno i morate da ih nosite sa sobom, bolje je da ih nosite sa sobom u torbici, nego da ih ostavljate u automobilu.

Elektronika

Zbog promjena temperature, elektroniku nikada ne treba držati u automobilu. Kada automobil ne radi, temperatura u njemu može drastično da varira i može izazvati nepovratnu štetu na telefonu, laptopu, tabletu, kameri itd.

Plastične flaše

Većina moderne prozirne plastike je napravljena od polietilen tereftalata i sadrži BPA (hemikaliju koja plastici daje čvrstoću). Na nižim i sobnim temperaturama BPA je inertan, ali kada se zagreva, BPA može da iscuri iz plastike u okolnu tečnost.

Pijenje vode iz plastične flaše ostavljene u vrelom automobilu je prilično opasno po vaše zdravlje jer je BPA povezan sa određenim vrstama raka.

Losion za sunčanje

Aktivni sastojci kreme za sunčanje se razlažu kada su izloženi toploti, rok trajanja se skraćuje, a efikasnost se smanjuje. Osim toga, zbog vrućine poklopac na kremi za sunčanje može se otvoriti pa ona može da iscuri i napravi nered u vozilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana