Klasični Mini se vraća s električnim pogonom i 120 KS

Kliks
Foto: printskrin

Vlasnici klasičnih Minijevih automobila sada imaju priliku modernizovati svoje četverotočkaše i učiniti ih ekološki prihvatljivim ugradnjom električnog pogona.

Klasični Minijevi automobili su postali predmet tuning projekata u proteklim godinama, dosad smo vidjeli neke zaista impresivne primjerke poput Minija sa Akurinim V6 motorom od 500 KS, a za one koji traže ekološki prihvatljiviju varijantu te istovremeno žele "originalni paket", BMV Grupa nudi rješenje.

Riječ je o programu Mini Ričardžed u sklopu kojeg se pozivaju vlasnici klasičnih Minijevih automobila da pretvore svoje ljubimce u električna vozila ugradnjom modernog električnog pogona. Cijene zasad nisu poznate, ali iz Minija tvrde da su sve promjene povratne te da se motori s unutrašnjim sagorijevanjem označavaju i skladište kako bi se mogli ponovo ugraditi ukoliko to vlasnik poželi nekad u budućnosti.

Mini obećava da osjećaj vožnje kartinga neće biti izgubljen ugradnjom električnog pogona, a realno je očekivati značajno poboljšanje performansi u odnosu na originalni klasični Mini jer Mini Ričardžed dolazi s električnim motorom koji isporučuje 120 KS. Mali hetbek od 0 do 100 km/h ubrzava za devet sekundi, tri do četiri sekunde brže od standardnog.

Detalja o kapacitetu baterija zasad nema, ali se očekuje da će s jednim punjenjem električni Mini moći preći oko 160 kilometara.

Proizvođač ponosno ističe da će tradicionalni originalni instrumenti biti zadržani te da će pokazivati informacije o temperaturi, stepenu prijenosa, dometu i brzini. Jedna od prednosti konverzije jesta ta da će se klasični Mini zahvaljujući električnom pogonu moći voziti i u centralnim dijelovima gradova gdje su automobili s konvencionalnim pogonom zabranjeni.

Posvećeni tim stručnjaka će raditi na razvoju i ugradnji električnog pogona u klasični Mini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana