KIA predstavila osvježen Rio, sada i u kombinaciji s blagim hibridnim sistemom

Srna
KIA predstavila osvježen Rio, sada i u kombinaciji s blagim hibridnim sistemom

Redizajnirano izdanje KIA predstavnika u B segmentu u prodaju stiže u trećem kvartalu.

Pet mjeseci nakon što je kamufliran testni prototip prvi put viđen na cestama i ulicama KIA je zvanično predstavila osvježeno izdanje modela Rio iz Evropljanima dragog B segmenta.

Redizajniran Rio sa sobom donosi drugačiju masku hladnjaka i prednji odbojnik. Nova su i kućišta svjetala za maglu, a bez obzira na paket opreme prednja glavna LED svjetla sada su dio standardne opreme. Pored nekoliko novih boja karoserije, tu su i novodizajnirane 16-inčne aluminijske felge.

Promjene u putničkoj kabini uključuju veći 8-inčni display unaprijeđenog multimedijalnog sistema i novi 4,2-inčni informacioni display na instrumentnoj tabli, a kupcima se nude i više mogućnosti izbora materijala i boja.

Najveća promjena krije se ispod prednjeg poklopca, jer se osvježeni Rio sada nudi i u kombinaciji s litarskim trocilindarskim turbobenzinskim motorom koji je potpomognut blagim hibridnim sistemom.

Motor koji se krije iza naziva 'Smartstrim' može se dobiti sa 100 i 120 KS. Prijenos snage na podlogu obavlja se posredstvom novorazvijenog ručnog mjenjača s elektronski kontrolisanim kvačilom, a u odnosu na trocilindarski turbobenzinac koji je pokretao Rio prije redizajna prosječna emisija CO² smanjena je osam posto. Istovremeno, vrijednost najvećeg obrtnog momenta opcije sa 120 KS povećana je 16 posto i sada iznosi 200 Nm.

U osnovnoj ponudi i dalje ostaje 1,2-litarski četverocilindarski atmosferski benzinski motor koji razvija 84 KS. Litarski turbobenzinac sa 100 KS umjesto dosadašnjeg 5-stepenog sada se nudi s novim 6-stepenim ručnim mjenjačem, a u ponudi je i 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana