KIA će do 2027. godine predstaviti sedam novih električnih modela

GS
KIA će do 2027. godine predstaviti sedam novih električnih modela

Južnokorejski proizvođač automobila KIA namjerava do 2027. godine predstaviti sedam novih električnih modela.

Radi se o raznovrsnoj ponudi koja će uključivati modele iz nekoliko različitih segmenata. Prvi model interno poznat pod oznakom CV pojaviće se već naredne godine.

Širenje ponude električnih modela je dio strategije pod nazivom Plan S. a ona podrazumijeva dolaskom 11 električnih modela u narednih pet godina uključujući i verzije postojećih.

KIA je od 2011. godine prodala više od 100.000 električnih modela, a očekuje da će do 2029. godine električni automobili činiti 25 posto ukupne globalne prodaje vozila.

Na naprednim tržištima poput Južne Koreje, Sjeverne Amerike i Evrope taj bi procent do 2025. godine mogao iznositi 20 posto.

Iz kompanije nisu specificirali o kojim segmentima radi, nego je rečeno da će "odgovoriti zahtjevima tržišta nudeći različite tipove proizvoda za urbane sredine, duga putovanja i sportsku vožnju".

Prema objavljenoj fotografiji, čini se da će fokus biti na krosoverima i SUV-ovima. Većina će biti bazirana na E-GMP platformi koja omogućava "najprostraniju unutrašnjost u klasama za svaki model", prenosi Klix.

KIA razmišlja i o pretplatničkim uslugama među kojima je i iznajmljivanje električnih automobila. Kompanija će također investirati u infrastrukturu u Evropi gdje planira postaviti 2.400 svojih punjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana