Kako provjeriti da li polovno auto ima vazdušne jastuke VIDEO

GS
Foto: UT

Preko OBD konektora i dijagnostičkog uređaja može se utvrditi je li vazdušni jastuk (airbag) ispravan ili neispravan te je li uopšte ugrađen, a "crash data" otkriva i je li auto imao sudar.

Pri sudaru, čak i manjeg intenziteta, ako se otvori vazdušni jastuk (airbag), odnosno jastuci, cijena popravka "leti u nebo".

Naime, uz sklop vazdušnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sistem za aktiviranje te elektronički-inercijski senzorski sistem i upravljački elektronički modul.

Ako se sve ne napravi kako treba, na instrumentnoj ploči gori lampica sistema vazdušnog jastuka. Ali, kako su veliki troškovi u pitanju, mnogi potom, radi "štednje", kod električara trajno ugase signalnu lampicu, a u kućište vrate iskorišten vazdušni jastuk i stave samo novi plastični pokrov.

Dešava se i da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravni vazdušni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, prodaje na "crnom" tržištu i "pro forma" ugrađuje već iskorišteni. Dakle, pri kupovini polovnog provjerite i tu mogućnost.

Provjera se najbolje obavlja u ovlaštenom servisu ili kod dobrog autoelektričara, na dijagnostičkom uređaju.

Dijagnostički uređaj se spaja preko OBD priključka te se unošenjem podataka o proizvođaču i vozilu ulazi u bezbjednosni sistem, koji jasno pokazuje je li vazdušni jastuk ispravan ili neispravan, odnosno je li "fejk" ugrađen već iskorišteni (aktivirani).

Preko "crash data" uz to se može provjeriti je li automobil imao sudar.

Zaključak

Pri kupovini polovnog auta ne idite "grlom u jagode". Uz sve bitne provjere, karoserije, podvozja, motora, prenosa…, provjerite i stanje vazdušnih jastuka. Važno je, jer o tome, u sudaru, zavise životi vas i putnika u autu. Ako ste prevareni, popravak je skup, izlažete se neugodnostima pri traženju odštete, a ishođenje pravde na sudu dugotrajno je i neizvjesno te zahtjeva početna ulaganja, za advokata i tužbu, prenosi autoportal.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana