Kako prepoznati kvar turbopunjača?

GS
Foto: Gm

Motori sa turbopunjačem su dominantni u savremenim automobilima, piše sajt Polovni automobili.

Dizel motori bez turbopunjača odavno su izumrli, a danas je teško naći iole noviji auto sa benzinskim motorom bez turbopunjača. Ukratko - turbopunjači postaju neizbježni bez obzira na vrstu goriva.

Pogledajmo zato koji su simptomi kvara turbopunjača, pošto se pravovremenom reakcijom mogu sprečiti mnogo ozbiljnije posljedice.

Pad snage motora

Jedan od najočiglednijih znakova da je došlo do problema sa turbopunjačem jeste gubitak snage motora. Naravno da nedostatak snage mogu da izazovu i kvarovi mnogih drugih dijelova automobila, ali to treba utvrditi u servisu.

Uglavnom pad snage dolazi sa još nekim simptomima koje vozač možda neće ni primijetiti. Nerijetko je pad snage izazvan upadom stranog tijela u kompresorsku ili turbinsku stranu turbopunjača, pri čemu dolazi do oštećenja krilaca kompresora ili turbine (ili i jednih i drugih).

Tu su i razni drugi uzroci, ali njima ćemo se baviti drugi put.

Turbo rupa

Turbo rupa se manifestuje tako što kada oštrije pritisnete papučicu gasa, motor kasni sa isporukom snage na točkove. Ova pojava je u početku uglavnom veoma blaga, da bi vremenom postajala sve izraženija.

Može da bude čak i opasna prilikom preticanja na otvorenom putu. Stoga treba provijeriti turbopunjač čim primijetite da motor ne reaguje na pritisak papučice gasa onako kako bi trebalo.

Nekim vozačima to možda neće ni smetati, ali imajte u vidu da je definitivno riječ o nekom kvaru koji bi trebalo riješiti prije nego što dođe do ozbiljnijih posljedica.

Kod starijih turbo motora, naročito benzinaca, ova pojava je bila uobičajena. Međutim, danas kod iole novijih vozila turbo rupa trebalo bi da bude gotovo neprimjetna.

Zviždanje, pištanje i slično

Turbopunjač koji je ima neki problem nerijetko može da se prepozna po zvukovima koji se čuju tokom rada motora, a posebno su izraženi u određenim režimima rada.

U zavisnosti od automobila, vrste i tipa motora i turbopunjača, kao i od problema koji je nastao, ti zvukovi mogu da budu veoma različiti, kao i da budu glasniji ili tiši. Tu su i nivo oštećenja ili vrsta problema koja izaziva pojavu zvukova koji ne bi trebalo da se čuju.

Zato je veoma korisno da vozač konstantno prati sve zvukove koji dolaze iz motornog prostora, naročito pri oštrijoj vožnji, kako bi na vrijeme mogao da primijeti da se nešto promijenilo.

Zvukovi koji ukazuju da nešto nije u redu sa turbopunjačem mogu da budu veoma različiti, od tišeg ili glasnijeg zviždanja, pištanja, zavijanja, hučanja...

"Pojačan" dim iz auspuha bez obzira na boju
Veća količina dima na izduvu (auspuhu) često ukazuje da postoji problem sa turbopunjačem. Crni dim uglavnom znači da motor sagorijeva previše goriva, što ukazuje na neodgovarajuću smjesu u cilindrima.

Plavi dim nam govori da dolazi do sagorijevanja motornog ulja, a ono između ostalog može da dolazi i iz turbopunjača. Stoga pojavu plavog dima nipošto ne treba ignorisati. Bijeli dim - njegovu pojavu je najteže dijagnostifikovati i otkloniti kvar.

Bijeli dim se javlja zbog sagorjevanja motornog ulja, a najčešći uzrok je defektna turbina. Problem može da bude izazvan začepljenjenom odvodnom linijom ulja iz turbokompresora u karter.

Istovremeno je moguće da primijetite povećanu potrošnju motornog ulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana