Jednomjesečno putovanje po Evropi u solarnom vozilu

GS
Jednomjesečno putovanje po Evropi u solarnom vozilu

Električni automobili privlače sve više pažnje, a tim studenata s Univerziteta Ajndhoven je napravio korak prema budućnosti tako što je odlučio krenuti na evropsko putovanje u solarnom vozilu.

Ovaj projekt je posebno interesantan zbog činjenice da se radi o vozilu koje zapravo predstavlja "dom na točkovima" koji nudi prostor za život te je opremljen tušem, ležajevima za spavanje, kuhinjom i infotejnnment sistemom.

Pokretni dom pod nazivom Stela Vita je dizajnirao tim ambicioznih stundenata nazvan Solar Tim, koji radi u smjeru održive budućnosti koja se oslanja na solarnu energiju. Dosad su studenti dizajnirali nekoliko vozila na solarni pogon uključujući automobil Stela Vi s pet sjedišta, koji je legalan za cestovnu vožnju.

Najnovije solarno vozilo je nazvano Stela Vita, koje je takođe legalno za cestu. Njegova glavna karakteristika je krov koji se može proširiti pomoću električnog sistema. Sistem u suštini gura krov prema gore, a dva dodatna panela se izvlače čime se povećava solarna površina na 17,5 kvadratnih metara. To je dvostruko više u odnosu na formu vozila kada je u pokretu. Unutrašnjost je namijenjena za dvije osobe, ugodna je za život, sadrži sofu, sto, krevet i kuhinju.

Infotejnment sistem je spojen sa svim dijelovima vozila te može poslužiti za praćenje potrošnje energije.

Tim studenata sada planira putovanje do južnog vrha Španije te druženje s ljudima tokom putovanja. Putovanje će biti dugo 2.896 kilometara i trajat će mjesec dana. Studenti će posjećivati i univerzitete u nadi da će inspirisati druge studente da se posvete inovacijama, a sastaće se i s političarima u svrhu promocije borbe protiv klimatskih promjena.

Domet vozila iznosi više od 730 kilometara dnevno.

Studenti planiraju proizvesti i prvi komercijalni automobil na solarni pogon te tvrde da su blizu realizacije ovog projekta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana