I Kalašnjikov prelazi na električne automobile

GS
Foto: tviter

Kalašnjikov razvija sopstveni električni automobil.

Osnovno pitanje je da li će biti jednostavan za korišćenje, jeftin i široko popularan u svijetu kao AK-47.

Ime Kalašnjikov proslavila je automatska puška koja već 70-ak godina (sa raznim modifikacijama) ubija ljude širom svijeta. Od samog početka praktično nije bilo oružanog sukoba u kojem se nije koristila.

Trajno je ušla u istoriju, društvo i čak postala dio pop kulture. Možete je vidjeti kao simbol na majicama i raznim drugim proizvodima, pa čak i na državnoj zastavi Mozambika.

Jeftina je za proizvodnju, vrlo jednostavna za korišćenje i može da izdrži teške uslove eksploatacije. Kalašnjikov se naravno nije zaustavio na ovom proizvodu, ali je u svijetu najpoznatiji uglavnom po svojoj pušci. Međutim, u toj kompaniji su se odlučili da naprave sopstveni električni automobil, jer sada to svi rade.

Konstrukcija automobila nije neobična za ovog ruskog proizvođača oružja. Godinama proizvode razna vozila za vojsku i u ponudi imaju i električni motocikl.

A onda su 2018. godine na Salonu automobila u Moskvi predstavili dva prototipa električnih automobila, ali se od tada gotovo ništa nije dogodilo. Kad su svi pomislili da je projekat obustavljen, pokazalo se da je proizvođač patentnom zavodu predao dokumenta u kojima je navedeno da želi da napravi dva električna modela.

Prvi je UV-4. Radi se o malom vozilu sa četiri sjedišta. Prema dokumentima dug je 3,4 m, širina mu je 1,5 m, a visina 1,7 m. Težina vozila bi trebalo da iznosi oko 650 kg. Kapacitet baterije nije naveden, ali je autonomija u vožnji oko 150 km, a maksimalna brzina 80 km/h. Elektromotor će imati 67 KS.

Vozilo je zamišljeno da se koristiti kao gradski taksi.

U planu je i verzija sa tri točka, ali za nju nisu navedeni tehnički detalji. Spolja izgleda slično modelu UV-4, ali je u pitanju dvosjed i ima samo jedan točak pozadi. Nema vrata, a na priloženoj slici se nalazi na lijevoj strani.

Informacije o datumu početka proizvodnje i cijeni za sada nisu dostupne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana