Folksvagen u Kanadi gradi fabriku baterija za električna vozila

Tanjug
Foto: Ilustracija

SENT TOMAS- Folksvagen je danas objavio da planira da u Kanadi izgradi veliku fabriku baterija za električna vozila.

    Evropski proizvođač automobila saopštio je da će Folksvagen grupa i njena kompanija za proizvodnju baterija PoverKo, osnovati svoju prvu prekookeansku gigafabriku za proizvodnju baterijskih ćelija u Sent Tomasu, u jugozapadnom Ontariju, prenio je AP.

 

    Početak proizvodnje planiran je za 2027. godinu, a kompanija je prošle godine potpisala sporazum sa kanadskom vladom u cilju identifikacije pogodnih lokacija za takav objekat u Kanadi.

 

    Pored toga, biće istraženi načini na koje Kanada može doprineti Folksvagenovim lancima snabdevanja baterijama, uključujući sirovine i montažu.

 

    Provincija Ontario je tim povodom prošlog mjeseca počela da obavlja pripremne radnje najavivši i zakon, koji će biti brzo usvojen, kako bi se došlo do što efikasnije pripreme terena za "mega-lokaciju" od 1.500 hektara u jugozapadnom Ontariju.

 

    Pokrajinski ministar za ekonomski razvoj Vic Fedeli rekao je da bi deo te lokacije trebalo da se prostire na dve opštine, ali će biti uklopljen u jednu, kako bi bili eliminisani birokratski problemi u radu sa dve opštine.

 

    Kanada je imala najmanje 10 velikih sporazuma u vezi sa električnim vozilima u ukupnom iznosu od više od 12 milijardi američkih dolara u protekle dve godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana