Folksvagen Tayron stiže u Evropu

GS
Folksvagen Tayron stiže u Evropu

Folksvagenova ponuda za kinesko tržište je bogata i u nekim slučajevima ekskluzivna jer mnogi modeli nisu dostupni izvan ove zemlje, međutim jedan bi mogao uskoro stići u Evropu.

Radi se o SUV-u pod nazivom Tyron koji je baziran na MQB platformi.

Najavljen je u martu 2018. godine konceptom Advance Mid-Size SUV te je postao model ekskluzivan za Kinu.  Ipak, prema internim dokumentima iz Folksvagena do kojih je došao magazin Autaomative News Europe, veliki SUV sa sedam sjedišta stići će i na evropsko tržište. Proizvodiće se u postrojenju u Volfsburg u u Njemačkoj, a upravo ovaj model bi mogao zamijeniti Tiguan Aallspace sa sedam sjedišta, prenosi Klix.ba. 

Evropski Tayron ne bi bio veliko iznenađenje jer se o njemu priča još od pojave koncepta. Proizvodnja će navodno početi 2024. godine, tako da će to biti vjerovatno model baziran na sljedećoj generaciji Tayrona. 

Folksvagen je ovu odluku donio kako bi imao SUV u Evropi pozicioniran između Tiguana i Tuarega, umjesto da uvozi produženi Tiguan iz Meksika. 

Naravno, VW će prilagoditi Tayron evropskim ukusima. Slično je i s kineskim modelom Taru, koji je nešto drugačiji u odnosu na američki Taos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana