Folksvagen ne odustaje: Električni automobil ID.3 lansira u avgustu

Srna
Folksvagen ne odustaje: Električni automobil ID.3 lansira u avgustu

LONDON - Folksvagen i dalje planira da u avgustu krene sa isporukom svog električnog automobil ID.3 za masovno tržište, i ne namjerava da smanji broj radnih mesta ukoliko se produži obustava proizvodnje u njegovim fabrikama izvan Kine, uzrokovana epidemijom virusa korona, piše Fajnenšel Tajms.

Najvećeg svjetskog proizvođača automobila, koji se suočava sa fiksnim troškovima većim od dve milijarde evra nedeljno jer njegovi pogoni u Evropi ne rade, obavezuju strogi evropski propisi o emisiji gasova i mogao bi da se suoči s velikim novčanim kaznama ako ne proda dovoljno vozila na baterije 2020.godine.

“Borimo se da ispoštujemo taj datum”, rekao je Frank Viter, glavni finansijski direktor kompanije, ali je priznao da su VNj-u “pomalo vezane ruke” zbog zatvaranja pogona u gradu Cvikau, gde se pravi model ID.3, i zbog kašnjenja u razvoju softvera.

Viter je dodao da se VV, koji je zatvorio svoje evropske fabrike najmanje do 9. aprila, nada da će ponovo pokrenuti proizvodnju znatno pre ljeta.

“Ne smatramo da je zatvaranje do juna naš vjerovatniji scenario. Ipak, zakonski okvir i spremnost kupaca da ponovo razmatraju kupovinu automobila biće ključni faktori”, zaključio je Viter.

Procenjuje se da će globalna automobilska industrija 2020.godine pretrpjeti veći pad nego za vrijeme finansijske krize, sa oko 10 miliona manje prodatih vozila, prema podacima IHS Markita.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana