Fiat predstavio Tipo Cross, osvježeni hečbek i karavan

GS
Fiat predstavio Tipo Cross, osvježeni hečbek i karavan

Italijanska kompanija Fiat predstavila je model Tipo Cross.

Nova verzija Tipa je za 70 mm viša od standardne, a dobila je i zaštitu podvozja po uzoru na SUV-ove. Krovni nosači su prisutni, a Tipo Cross ima i veće gume. Iz Fiata su rekli da zahvaljujući promjenama dizajna automobil ima još robusniji izgled. Pomenute veće gume i kalibrirani ovjes baziran na onom koji koristi 500X krosover doprinose klirensu koji iznosi 40 mm.

Odluka za proizvodnju modela Tipo Cross uslijedila je nakon uspjeha Pande Cross, a upravo ovaj model je pomogao Pandi da privuče nove, mlađe kupce.

Fiat je osvježio i dizajn hečbeka te karavana, a sva tri modela imaju novu prednju rešetku koja sadrži ispisano ime kompanije umjesto tradicionalnog logotipa. Novi logotip je prvi put viđen na konceptu Ćentoventi na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.

Izgled kompletnog prednjeg dijela je promijenjen i zahvaljujući novim branicima i svjetlima, a LED tehnologija je standardna. U ponudi su 16 i 17-inčne felge.

Tipo je dobio i novi 7,0-inčni digitalni instrument klaster umjesto analognog, a tu je i 10,25-inčni ekran infotejnment sistema koji je osjetljiv na dodir. Sadrži Fiatov najnoviji Uconnect5 sistem koji je debitovao u električnom modelu 500.

Takođe, Tipo će biti dostupan s nizom benzinskih i dizelskih motora, a očekuje se i blagi hibridni pogon koji imaju Panda te model 500. Sastoji se od 1,0-litarskog benzinskog i 12V električnog motora.

U Evropi će Tipo Cross biti ponuđen s dva paketa opreme, dok će kupci ostalih modela moći birati između tri paketa.

Cijene zasad nisu poznate. 
 
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana