Evropa će uskoro imati milion stanica za punjenje hibrida

GS
Foto: Arhiva

Evropska unija bi trebala postaviti milion javnih punjača za električna vozila do 2024. godine i 3 miliona do 2029. godine, kako bi potrošačima pružila povjerenje da se prebace na novu tehnologiju.

Komisija EU mora brzo preduzeti mjere i postaviti obvezujuće ciljeve za povećanje infrastrukture punjenja u državama članicama, prenosi ''automania.hr''.

Inače su čak i trenutačni ciljevi smanjenja u borbi protiv klimatskih promjena u opasnosti, jer je prodaja automobila s unutrašnjim sagorijevanjem pala tokom zaključavanja u krizi s korona virusom.

Proizvođači automobila lansiraju nove EV modele kako bi zadovoljili stroža pravila EU o emisijama, a nekoliko je vlada uvelo subvencije za EV kao dio programa oporavka od pandemije. Međutim, uvođenje javnih punjača, kako bi se nadopunilo punjenje na radnom mjestu i kod kuće, bilo je sporo, a postoji više tarifa i načina plaćanja.

Podaci iz industrije pokazuju da je EU imala 224.538 javnih punjača u 2020. godini. Takođe bi trebao postaviti cilj za oko 1.000 vodonikovih stanica do 2029. godine.

Njemačka vlada saglasila se s zakonom kojim će se do kraja 2023. ciljati na 1.000 brzih pnjača uz autoputeve. Očekuje se da će potrošiti 2 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana